Skip to main content

Καπραβέλος: Αν ανοίξουμε χωρίς τεστ και ιχνηλάτηση θα δούμε 15.000 κρούσματα

Θα είναι ολέθριο λάθος αν ανοίξουμε τα πάντα ενώ τα κρούσματα αλλά και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Β΄ΜΕΘ

Την έντονη ανησυχία του για το άνοιγμα της οικονομίας εξέφρασε ο διευθυντής Β´ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολαου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, τόνισε πως θα είναι «ολέθριο λάθος αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα πάντα ενώ τα κρούσματα αλλά και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».

«Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης στη συμπεριφορά μπορούν να γίνουν βαλβίδες ανάφλεξης» προειδοποίησε, εκτιμώντας ότι «εάν το άνοιγμα γίνει ανεξέλεγκτα θα φτάσουμε ακόμα και στα 10 με 15 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως».

Ως βασική στρατηγική αυτή τη στιγμή χαρακτήρισε τα τεστ, την ιχνηλάτηση και τον εμβολιασμό. Eξέφρασε, δε, τις επιφυλάξεις όλων των υγειονομικών όσον αφορά το άνοιγμα, θέτοντας και το θέμα των μεταλλάξεων που δημιουργούν πρόβλημα και ενδεχομένως αργότερα κάποιες να μην καλύπτονται από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα. Και αυτό όπως εξήγησε, θα μας φέρει πάλι στο μηδέν.

Υπογράμμισε παράλληλα, την αναγκαιότητα να γίνεται καλύτερη διαχείριση των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτό ακόμη δεν είχε γίνει. Συγκεκριμένα, όπως είπε χρειάζεται καλύτερος τρόπος εντοπισμού των κρουσμάτων, ιχνηλάτησης των επαφών, απομόνωση και παρακολούθηση της πορείας της υγείας του ασθενούς. Και σε κάθε περίπτωση, να ειναι οργανωμένη όλη αυτή η προσπάθεια από το κράτος σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο.

Μιλώντας για το ΕΣΥ, ο κ. Καπραβέλος παραδέχθηκε εμμέσως ότι μια αύξηση των περιστατικών θα φέρει την κατάρρευση του. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ενίσχυση, ειδικά σε εξειδικευμένο προσωπικό. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπως είπε, υπάρχουν 20 θέσεις για γιατρούς στις ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή καλύπτεται μόνο από έναν.