Skip to main content

Καπραβέλος: Υπομονή για δύο μήνες και από το Πάσχα αλλάζει η ζωή μας

Μέχρι τον Απρίλη να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, η υπομονή είναι λίγη αλλά σημαντική σημειώνει ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου

Στην εκτίμηση ότι στο επόμενο διάστημα θα περιοριστεί ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορωνοϊού προχώρησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Ο διευθυντής μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην πορεία των κρουσμάτων και της πανδημίας και τόνισε ότι σε αυτή τη φάση το ΕΣΥ δεν δέχεται μεγάλη πίεση. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μεταφράζεται αυτή η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε αριθμό νοσηλευομένων, σε πίεση στις ΜΕΘ. Είναι μια κατάσταση όπως τον Οκτώβριο. Ομως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Γιατί μετά τον Οκτώβριο ήρθε ο εφιαλτικός Νοέμβριος».

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, τα δεδομένα σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά. Ο διευθυντής της ΜΕΘ αναφέρει πως η κατάσταση δεν είναι ίδια με παλαιότερα και σημειώνει πως «δεν ανησυχούμε όσο θα ανησυχούσαμε τον Οκτώβριο. Δεν είναι τα πάντα ανοικτά, όπως τότε, τα πρωτόκολλα λειτουργούν. Επίσης δεν είναι ανοικτά όλα τα σχολεία, ενώ η φυσική ανοσία σε εμάς στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετική από τα άλλα μέρα».

«Είμαστε σε επιφυλακή ώστε, αν χρειαστεί, να ληφθούν έγκαιρα μέτρα» επισήμανε ακολούθως.

Στο σημείο που ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου ερωτήθηκε αν αυτά τα μέτρα που ισχύουν σήμερα είναι τα τελευταία, τόνισε πως χρειάζεται ακόμα λιγη υπομονή καθώς η έξαρση της πανδημίας υφίσταται σε όλον τον κόσμο. «Εχει ακόμα δυο μήνες. Επίτευγμα για τη χώρα είναι να μην έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Πολύ σοβαρός αυτός ο στόχος. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Αυτή η αλυσίδα της διασποράς δεν έχει να κάνει μόνο με κρούσματα και τη διάρκεια αλλά με τις μεταλλάξεις», συνεχίζει ο κ. Καπραβέλος.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως «ο ιός διασπειρόμενος μεταλλάσσεται και γίνεται πιο ανθεκτικός. Πολύ σημαντική η προσοχή ώστε να μην έχουμε ολέθριες επιπτώσεις του καταστροφικού ιού και της πανδημίας, ούτε και αύξηση μεταλλασσόμενων στελεχών».

Καταλήγοντας, όμως, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι «μέχρι τον ΑπρίληΠάσχα να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Πιστεύω ακράδαντα, βλέποντας τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, ότι η πανδημία σβήνει προς τον Μάρτη – Απρίλη. Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, η φυσική ανοσία είναι αυξημένη. Μιλάμε με άλλους όρους μετά το Πάσχα, αλλάζει η ζωή μας. Η υπομονή είναι λίγη, είναι σημαντικό να μην τα χαλάσουμε την τελευταία στιγμή».