Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
x

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Άρθρο του δημάρχου Λαγκαδά και αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιάννη Καραγιάννη, για την ανάπτυξη της περιοχής.

του Γιάννη Καραγιάννη*

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά είχαμε μια ξεκάθαρη στρατηγική όχι μόνο για τη διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Μια στρατηγική, που είχε και έχει ως στόχο την άρση της διαχρονικής απομόνωσης του μεγαλύτερου σε έκταση δήμου της Θεσσαλονίκης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Πρόκειται για τρεις σημαντικές παρεμβάσεις, που ως διοίκηση διανύσαμε μεγάλο χρονικό διάστημα με επιμονή και υπομονή, προκειμένου να δρομολογήσουμε την υλοποίησή τους, διότι πιστεύουμε πως ο Λoαγκαδάς μπορεί να μετατραπεί σε ένα περιφερειακό μεν, αλλά αστικό διοικητικό κέντρο, με επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Και είναι μια προοπτική για την οποία αξίζει να παλέψουμε.

Δεν είναι μίζερο να ασχολείσαι με τα τρέχοντα, τα καθημερινά, αντιθέτως αποτελεί την κύρια ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που οφείλει να είναι δίπλα στον πολίτη και στην καθημερινότητά του, παλεύοντας για τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Μίζερο όμως είναι να προχωράς χωρίς όραμα για τον τόπο σου, χωρίς υλοποιήσιμο σχέδιο, διαχειριζόμενος μόνο τα τρέχοντα ζητήματα.

Εμείς είχαμε όραμα, είχαμε και στρατηγικό σχέδιο, το οποίο υλοποιούμε πλέον και είναι ορατά τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού πόλου βόρεια της Θεσσαλονίκης.

Η δομημένη αναπτυξιακή μας στρατηγική για το Δήμο Λαγκαδά περιλαμβάνει τρεις μείζονες παρεμβάσεις:

1.Σύνδεση της περιοχής μας με το δίκτυο του φυσικού αερίου.
2.Σύνδεση της περιοχής μας απευθείας με τον άξονα της Εγνατίας Οδού, με την υλοποίηση του κόμβου Λουτρών Λαγκαδά.
3.Σύνδεση της περιοχής μας με μέσο σταθερής τροχιάς, δηλαδή προαστιακό σιδηρόδρομο.

Το δίκτυο του φυσικού αερίου είναι ήδη πραγματικότητα. Έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες συνδέσεις και πλέον αφού διασφαλίσαμε ότι οι δημότες μας θα πληρώνουν το νέο καύσιμο στην ίδια τιμή που το πληρώνουν και οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, προχωράμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εξυπηρέτηση των πρώτων περίπου χιλίων καταναλωτών από τον ερχόμενο χειμώνα. Το δίκτυο θα επεκτείνεται διαρκώς, όχι μόνο μέσα στην πόλη του Λαγκαδά, αλλά και στους υπόλοιπους οικισμούς, ανάλογα με τον προγραμματισμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν (μέσω αιτήσεων) οι κάτοικοι, αλλά και οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες και οι επαγγελματίες.

Ο κόμβος των Λουτρών Λαγκαδά εγκρίθηκε, έχει πλέον χρηματοδότηση 4,5 εκ. ευρώ και μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα, με υπερτοπικό μάλιστα χαρακτήρα, καθώς θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες (μεταφορικές, εξαγωγικές, ασφάλειας μετακινήσεων, σύνδεσης κτλ.) όλης της περιοχής μας με τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας. Αποτελούσε πάγιο και πάνδημο αίτημα της κοινωνίας μας και το κάναμε πράξη, όχι με ευκολία… Το έργο δημοπρατείται φέτος.

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος μπήκε στην αναπτυξιακή ατζέντα του δήμου από τη σημερινή διοίκηση. Για να στηρίξουμε τα επιχειρήματά μας, τα οποία πλέον γίνονται αποδεκτά από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, «ανακαλύψαμε» τη σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε το Περιβολάκι με το Σταυρό το 1912! Μια εγκαταλειμμένη υποδομή, η οποία μπορεί πλέον να αποτελέσει το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα στηθεί η προσπάθειά μας να φέρουμε το τρένο στην περιοχή μας. Ήδη προωθούμε το σχεδιασμό μας και με δεδομένη τη βούληση για προώθηση του προαστιακού σιδηροδρόμου από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και την επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σιδηρόδρομο ως κατάλληλο μέσο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, θεωρούμε πως τα επόμενα χρόνια μπορεί αυτός ο στόχος να γίνει σταδιακά πράξη.

Η στρατηγική ανάπτυξης που έχουμε συνιστά ένα υλοποιήσιμο όραμα για το παρόν και το μέλλον του δήμου Λαγκαδά και οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν ότι δε σχεδιάζουμε στο κενό, αλλά προχωρούμε με μεθοδικότητα, κάνοντας πράξη τις μείζονες αναπτυξιακές παρεμβάσεις για μια περιοχή που έχει όλες τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να αποτελέσει τον επόμενο ισχυρό αστικό πόλο της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

*Ο Γιάννης Καραγιάννης είναι δήμαρχος Λαγκαδά και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ