Skip to main content

Καθηγητής Καρακώστας: Γιατί ήταν πρωτόγνωρη η καταιγίδα της 10ης Μαϊου

Ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα. Τι δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Θόδωρος Καρακώστας

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Θόδωρος Καρακώστας την καταιγίδα της 10ης Μαϊου, η οποία προκάλεσε τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, η συγκεκριμένη καταιγίδα ήταν πρωτόγνωρη και σπάνια, ως προς την έντασή της και την ποσότητα του νερού, καθώς και για το ότι αυτό έπεσε στο κέντρο της πόλης.  

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Καρακώστας, η καταιγίδα της 10ης Μαϊου ήταν πολυκυτταρική για αυτό και η διάρκειά της ήταν μια ώρα.

«Η μέγιστη ραγδαιότητα ήταν 22,8 χιλιοστά το δεκάλεπτο, ενώ το ολικό ποσό βροχόπτωσης ήταν 72 χιλιοστά της βροχής», τόνισε ο καθηγητής, στην παρέμβασή του, σημειώνοντας πως η καταιγίδα έπεσε στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται πως το διάστημα 1931 – 1960 κατά μέσο όρο έπεσαν 40,2 χιλιοστά νερό το μήνα και το 1961-1990 κατά μέσο όρο 50,3 χιλιοστά. Το χαλάζι, όπως εξήγησε, ήταν ως προς το μέγεθός του, από στραγάλι έως κεράσι.

«Εάν έπεφτε αυτή η βροχή στην Αλεξάνδρεια, δεν θα μιλούσαμε για τέτοια καταιγίδα, απλά για ζημιές και για τον ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Καρακώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστάθεια του καιρού είχε ξεκινήσει από τις 2 Μάϊου και κορυφώθηκε στις 10 Μαϊου.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την πρόεδρο Καλυψώ Γούλα, γίνεται με αφορμή το πρόσφατο φυσικό φαινόμενο που έπληξε την πόλη.