Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
x

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Η ΕΔΕΣΣΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ

Επιβεβαίωση της Voria.gr από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Περιφερειάρχη για τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπέβαλε επισήμως την πρόταση για ένταξη και των δυο εκκρεμών τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκη – Έδεσσα στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση.

Ο ίδιος ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής, επιβεβαίωσε σήμερα το προ ημερών δημοσίευμα της Voria.gr τονίζοντας ότι υποβλήθηκε η πρόταση για την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων (συνολικά περίπου 300 εκ. ευρώ) για την κατασκευή των δυο έργων, προκειμένου να συνδεθεί επιτέλους η Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη, με αυτοκινητόδρομο.

Πρόκειται για τα τμήματα Χαλκηδόνα – Μελίσσι (παρακάμψεις Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, 14 χλμ., 220εκ. ευρώ) και Μαυροβούνι – Έδεσσα (9,5 χλμ., 70 εκ. ευρώ), τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει και να δημοπρατήσει ενιαία (οι μελέτες είναι σχεδόν στο σύνολό τους έτοιμες).

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε πως ακόμη κι αν δεν ενταχθεί ο αυτοκινητόδρομος στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο για να κατασκευαστεί, αφού Περιφέρεια και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος άξονας.

«Θέλω να αναφερθώ σε κάτι για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά ο Απόστολος Τζιτζικκώστας έχει δώσει πολύ μεγάλη μάχη. Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, που για να ολοκληρωθεί χρειάζεται να γίνουν δυο έργα. Το πρώτο αφορά στις παρακάμψεις της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών και είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας και το δεύτερο το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα, που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Έχουμε κάνει πλέον επίσημα την πρόταση και για τα δυο έργα να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε επιτέλους να βρεθεί χρηματοδότηση για τον αυτοκινητόδρομο. Τα έργα αυτά έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές. Η ουσία είναι ότι όταν εξαγγέλλεις ένα έργο να έχεις χρήματα για να το υλοποιήσεις. Διότι χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση το βέβαιο είναι ότι το έργο δεν θα γίνει. Περιφέρεια και Υπουργείο θεωρούν το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο απολύτου προτεραιότητας και η Έδεσσα πρέπει επιτέλους να βγει από την απομόνωση», τόνισε ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην έδρα της Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη.

«Το έργο αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού στην Κεντρική Μακεδονία που δεν συνδέεται με αυτοκινητόδρομο με τη Θεσσαλονίκη. Η Περιφέρεια διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια, από τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις, την υλοποίησή του. Πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς αποφασίσαμε το έργο αυτό, ανεξάρτητα από το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα επιλεγεί, είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί. Η Περιφέρεια έχει ήδη προτείνει να ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά σε κάθε περίπτωση όποιο κι αν είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο, το έργο θα προχωρήσει», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ