Skip to main content

Καραμανλής: Επέκταση μετρό στην Καλαμαριά στο πρώτο εξάμηνο του 2024

Στα όρια του κωμικού η αδυναμία πρόσβασης στους σταθμούς του μετρό λόγω της μη διάνοιξης της οδού Πόντου, είπε ο υπουργός στη συνάντηση με Δαρδαμανέλη

Η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, τα σχολεία που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, όπως το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, η διαχείριση των ομβρίων υδάτων και το μεγάλο αντιπλημμυρικό που θα θωρακίσει τη νότια Καλαμαριά και η διάνοιξη της οδού Πόντου κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Η ατζέντα του δημάρχου ήταν γεμάτη και η συζήτηση έγινε παρουσία της γενικής γραμματέα του δήμου, Ελένης Φύκα, του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Ζήση Ιωακείμοβιτς και του προέδρου της ΔΕΕΠ Α' Θεσσαλονίκης, Θόδωρου Μητράκα.

Επέκταση μετρό

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά θα παραδοθεί σε χρήση στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών τόνισε ότι είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο πλέον τα έργα πολιτικού μηχανικού και επιδομής.

«Πριν από τρία χρόνια, μόλις ανέλαβα υπουργός επισκεφτήκαμε με τον δήμαρχο εργοτάξιο της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά και διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να προχωρήσει το έργο. Βάλαμε τότε έναν πολύ φιλόδοξο, στα όρια του ανέφικτου στόχο να ολοκληρωθεί η επέκταση στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 450 εκ. ευρώ και πλέον τα έργα πολιτικού μηχανικού και επιδομής είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα να μην είναι στη φαντασία, αλλά να είναι υλοποιήσιμο. Θέλουμε να κρινόμαστε από τα χρονοδιαγράμματα που θέτουμε. Και πλέον παραδίδουμε έργα πριν τη συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσής τους», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Διάνοιξη Πόντου και άλλα έργα

Για τη διάνοιξη της οδού Πόντου, που παραμένει σε εκκρεμότητα, ο υπουργός υπογράμμισε πως «δεσμευτήκαμε ότι θα βρεθεί λύση στα ζητήματα που υπάρχουν και τα απαραίτητα χρήματα για να πραγματοποιηθεί η διάνοιξη, διότι θα ήταν στα όρια του κωμικού να έχουμε σταθμό του μετρό στην Καλαμαριά και να μην έχουμε την κατάλληλη πρόσβαση. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την περιοχή εδώ και δεκαετίες, χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες. Η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τα πολλά "θα"».

Φίλο της Καλαμαριάς, που θα αφήσει το όνομά του στον τόπο, χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή ο δήμαρχος.

Ο κ. Δαρδαμανέλης υπογράμμισε την πρόοδο στην κατασκευή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού της Καλαμαριάς, όπως και το μεγάλο έργο της κατασκευής των ομβρίων υδάτων, της αντιπλημμυρικής δηλαδή θωράκισης της νότιας Καλαμαριάς, ύψους 10 εκ. ευρώ, που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο.

«Η πορεία εκτέλεσης των εργασιών για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά είναι πολύ καλή και σε συνδυασμό με τη διάνοιξη της οδού Πόντου, που θα προχωρήσει θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο έργο μείζονος υποδομής στον τόπο μας. Η συνεργασία μας με το υπουργείο εγγυάται ότι όλα αυτά τα σημαντικά έργα θα προχωρήσουν και μάλιστα πριν τα συμβατικά τους χρονοδιαγράμματα θα παραδοθούν στους πολίτες. Αφήνουμε πίσω δεκαετίες, που ακούγαμε για έργα και δεν τα βλέπαμε στην Καλαμαριά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αλιευτικού καταφυγίου κά», τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.