Skip to main content

Καραμανλής για Τουρκία: Έχουμε πρωθυπουργό χωρίς φοβικά σύνδρομα

Είναι από τις ελάχιστες φορές τα τελευταία χρόνια που έχουμε έναν πρωθυπουργό χωρίς φοβικά σύνδρομα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Εξηγήσεις» από τον Τούρκο πρόεδρο για τις τουρκικές προκλήσεις θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής.

«Είναι από τις ελάχιστες φορές τα τελευταία χρόνια που έχουμε έναν πρωθυπουργό χωρίς φοβικά σύνδρομα» ανέφερε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε πάντως πως «δεν πρέπει να δημιουργούμε την αίσθηση στους πολίτες ότι είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία αν και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού όταν έχεις αυτόν τον γείτονα, καθώς ο κ. Ερντογάν αισθάνεται τον εαυτό του ως έναν ηγέτη μιας τοπικής υπερδύναμης».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «οι Τούρκοι έκαναν ένα προπέτασμα καπνού γιατί το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν με την Λιβύη είναι μια συμφωνία με ένα ανύπαρκτο κράτος, […] που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα κατά το Διεθνές Δίκαιο».

Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως τα συμφέροντα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο περιορίζουν τη δύναμη και την επιρροή της Τουρκίας. Γι’ αυτό το λόγο, όπως εξήγησε, η Τουρκία, που είναι στρατηγικός παίχτης -παρότι ο Ερντογάν πολλές φορές ξεφεύγει με τη ρητορική του από τα όρια- κάνει μελετημένες κινήσεις και δεν θα φτάσει στα άκρα μιας πολεμικής σύρραξης. «Αυτό το έδειξε [...] και το ‘87 και το ‘96. Πόσω δε περισσότερο σήμερα που έχει απέναντί της μια αυτοδύναμη κεντροδεξιά κυβέρνηση όπως η σημερινή. Η Ν.Δ. έχει αποδείξει, είπε, ότι είναι μια πατριωτική δύναμη που δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής ασφάλειας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και όσα ακούστηκαν σχετικά στο συνέδριο της Ν.Δ., ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο ίδιος το λέει «μεταναστευτικό». Η Ν.Δ. είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, σημείωσε, προσθέτοντας πάντως πως ο ίδιος δεν θεωρεί ότι «όσα ακούστηκαν εκεί ήταν ακραία άλλα ότι είχαν έναν έντονο δεξιό χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στα θέματα του υπουργείου του, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι κάνει αγώνα δρόμου να εξασφαλίσει 70-80 εκατομμύρια που απαιτούνται για να επισκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν 15 συρμοί για μπουν στη γραμμή 1 του Μετρό. Επίσης, είπε, επισκευάζονται και μπαίνουν στο υπόλοιπο δίκτυο συρμοί που ήταν χαλασμένοι ενώ προχωρά άμεσα διαγωνισμός για τα αστικά λεωφορεία.