Skip to main content

Καραμανλής: Η Τουρκία γίνεται αναθεωρητική χώρα-ταραξίας στην περιοχή

Στην τοποθέτησή του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στάση της Τουρκίας και τις προκλήσεις της, το μεταναστευτικό και το κλίμα

Στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά και τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο ως προς την Ελλάδα όσο και τον υπόλοιπες χώρες, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο «Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών Κώστας Γραμμένος», με αφορμή την 35η επέτειο του κέντρου σε συνδυασμό με την 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Καραμανλής αναφορά έκανε και στην οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως η νέα κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επενδύσεις ενώ παράλληλα μίλησε και για την κλιματική αλλαγή.

«Η μονομερής στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και θα θέσει σε κίνδυνο την επιτευχθείσα πρόοδο για την ήττα του ISIS. Σε συνδυασμό με την επιθετική προσέγγισή της έναντι της Κύπρου, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε ένα κόσμο πολύ λιγότερο προβλέψιμο από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν. Συμβαίνουν τώρα πράγματα που θα ήταν αδιανόητα, πριν από μερικά χρόνια. Κοιτάξτε το Brexit», ανέφερε ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής μίλησε και για την περιπέτεια της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «η χώρα μου, η Ελλάδα, υπήρξε, επί σχεδόν μια δεκαετία, στη μέση μιας οδυνηρής εμπειρίας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μιας εμπειρίας που δοκίμασε πολύτη χώρα και τους πολίτες. Η νέα κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει την προθυμία να δράσει γρήγορα και τολμηρά, ιδιαίτερα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, προσφέροντας έτσι μια ρεαλιστική προοπτική ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος».

Παράλληλα μίλησε για τις διαστάσεις που έχει πάρει το μεταναστευτικό και την επίδραση που έχει στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα διογκώνεται. Πέρα από τους πολέμους ή άλλες κρίσεις που το επιδεινώνουν περιστασιακά, οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν θα σταματήσουν. Οι Ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στο Νότο, βιώνουν μια ολοένα αυξανόμενη εισροή προσφύγων, καθώς και μεταναστών. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μόνη της. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φανεί ικανή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική. Πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, στο πνεύμα πιο ισόρροπης κατανομής βαρών, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Επιπλέον χώρες σαν την Τουρκία θα πρέπει να υποχρεωθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

«Είναι αλήθεια ότι οι προτεινόμενες λύσεις επηρεάζουν άμεσα τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα και είναι δύσκολο να δικαιολογηθoύν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις με αφηρημένες μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον ακριβέστερο προσδιορισμό του τρόπου συμβιβασμού της στρατηγικής για το κλίμα με την αποφυγή ακούσιων συνεπειών στην οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιδείξουμε στην πράξη ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι δυνατή, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι τεχνολογικές καινοτομίες γεννούν αισιοδοξία για τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά χωρίς σημαντικές προόδους στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας, θα υπάρχει πάντα ένα χάσμα ανάμεσα στην τροφοδότησητης οικονομικής ανάπτυξης και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Όσο αυτή η διάσταση παραμένει, θα είναι δύσκολο για τις χώρες να αναλάβουντολμηρές δεσμεύσεις για το κλίμα», είπε αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή φωτογραφίας: thepressroom.gr