Skip to main content

Καραμανλής: Υπερβολές ότι θα κλείσουμε τα διόδια εν όψει Πάσχα

Τι είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών για το σενάριο περί κλεισίματος των διοδίων, για την κατάσταση στα ΜΜΕ και για το πλήγμα στις αεροπορικές

Υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία για τα διόδια, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, υπογραμμίζοντας ότι ακούγονται πολλές υπερβολές σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια εν όψει Πάσχα, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής διασποράς του ιού, ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά: «Καταλαβαίνουμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, ειδικά το Πάσχα. Είναι απολύτως ανθρώπινο. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι μετακινήσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο για την διάδοση του ιού. Υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία για τα διόδια. Αυτή την στιγμή οι κινήσεις είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε πχ να πάμε στο εξοχικό μας ή σε έναν προορισμό. Το Πάσχα είναι προ των πυλών και εξετάζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο- κατά πόσο μπορούμε να αυστηροποιήσουμε κι άλλο τις μετακινήσεις. Ακούγεται ότι θα κλείσουμε τα διόδια, ακούγονται υπερβολές».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το μεταφορικό έργο δεν έχει διακοπεί. «Προσπαθούμε σε απόλυτη συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών να μην διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Να περιμένουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν πολύ σύντομα. Δεν έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις πουθενά στον κόσμο. Θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο πχ με την αύξηση των προστίμων, τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι», εξήγησε.

«Η πλειονότητα των Ελλήνων έχει δείξει απίστευτη συμμόρφωση κάτι που πηγαίνει ενάντια και στο dna μας γιατί δεν μας αρέσει να υπακούμε. Υπάρχουν και οι λίγοι που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Μπορούμε να θυσιάσουμε ένα Πάσχα γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «βάζουμε περισσότερα δρομολόγια στο ΜΕΤΡΟ (Σύνταγμα, Εθνική Άμυνα) τις πρωινές ώρες και τις ώρες αιχμής. Έχουν επανέλθει οι χρονοαποστάσεις στα 4 λεπτά».

Η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί στο 90%, δεν έχουν μειωθεί τα δρομολόγια, συνέχισε και πρόσθεσε: «Τα λεωφορεία πχ είναι άδεια. Βγάλαμε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει να είναι γεμάτα κατά 50%. Κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις».

«Τα ΜΜΜ λειτουργούν με τρόπο σχετικά ομαλό και με μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους ειδικά στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, γίνονται απολυμάνσεις στο τέλος της βάρδιας. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους. Γίνεται προσπάθεια να βοηθήσουμε το επιβατικό κοινό. Υπάρχουν προβλήματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις πτήσεις, ο υπουργός τόνισε: «Οι πτήσεις επαναπατρισμού γίνονται. Όλες οι οδηγίες από την ΥΠΑ έχουν εξαιρέσεις για περιπτώσεις εγκλωβισμένων Ελλήνων που πρέπει να γυρίσουν. Εξαρτάται και από τις εταιρείες και από τη ζήτηση που θα υπάρχει».

Στο ίδιο πλαίσιο, και μιλώντας για το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι αεροπορικές εταιρείες, επισήμανε πως η αεροπορική μεταφορά θα πάρει αρκετό καιρό για να επανέλθει. «Μακάρι τον Μάιο να έχουμε αεροδρομικές συνδέσεις. 'Εχουν πληγεί και οι αεροπορικές εταιρείες και το Ελευθέριος Βενιζέλος και η Fraport. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κυβέρνηση για να μείνουν όρθιες αυτές οι μεγάλες εταιρείες», κατέληξε.