Skip to main content

Καραμανλής: Μπορεί να υπήρξαν λάθη και αστοχίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε πως οι αυτοψίες ξεκίνησαν όσο πιο γρήγορα γινόταν - Άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα

Για τον σχεδιασμό της «επόμενης μέρας» των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «ξεκινήσαμε αυτοψίες όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γιατί χωρίς αυτοψίες δεν μπορούν να καταβληθούν αποζημιώσεις». Υπενθυμίζοντας πως άνοιξε η πλατφόρμα, ο υπουργός προανήγγειλε πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις.

Παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών μπορεί να υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Και αυτό το αναγνώρισε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, κάτι που θεωρώ ότι ήταν μία πολύ σημαντική πολιτική κίνηση».

Επικαλούμενος στοιχεία από τις αυτοψίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, είπε ότι στην Αττική έχουν κριθεί «κόκκινα» περίπου 250 κτήρια στην Αττική και 170 στην Εύβοια. Επισκευάσιμα (κίτρινα) έχουν κριθεί 250 κτήρια στην Αττική και 192 στην Εύβοια.

Τόνισε την ανάγκη να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές τους επόμενους μήνες.

«Αν κάτι μάθαμε από την τραγωδία στο Μάτι», είπε ο υπουργός, «είναι ότι πρέπει να λειτουργεί ο μηχανισμός των εκκενώσεων, κάτι που οδήγησε στο να σωθούν ζωές και να μην καταστραφούν ολόκληροι οικισμοί».

Παράλληλα επέκρινε την προσπάθεια μερίδας της αντιπολίτευσης να απαξιώσει αυτό το γεγονός. «Η αξιωματική αντιπολίτευση να σκεφτεί ότι και εκείνη διαχειρίστηκε τέτοιες κρίσεις και εδώ είμαστε να σκεφτούμε ποιος το χειρίστηκε καλύτερα και ποιος όχι. Δεν μπορούμε όμως αυτή τη στιγμή να καθόμαστε και να κάνουμε σπέκουλα πάνω στα καμένα. Ναι στη συνεννόηση, Ναι στη σύγκλιση. Να δούμε πού υπάρχουν παραλείψεις και πού λάθη. Να δούμε πού υπήρξε, αν θέλετε, επιτυχία, όπως η πρακτική των εκκενώσεων που λειτούργησε, και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα καλύτερα στο μέλλον», είπε.