Skip to main content

Καραμανλής προς δυσαρεστημένους...

Σε ερωτήσεις πολιτών απάντησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση διαλόγου της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα μιλά στην Κοζάνη.
Νέο άνοιγμα προς τους δυσαρεστημένους φίλους της Ν.Δ. έκανε την Πέμπτη ο Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση διαλόγου πο είχε με πολίτες των δυτικών προαστίων της Αθήνας, στο πολιτιστικό κέντρο «Γ.Ρίτσος» στο Αιγάλεω.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αντιλαμβάνεται το πως αισθάνονται κάποιοι νεοδημοκράτες αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να παραμεριστούν κάποια πράγματα γιατί η μάχη της 4ης Οκτωβρίου είναι κρίσιμη.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε:

-Για το ΕΤΑΚ: Είναι πιο αποτελεσματικό γιατί με αυτό φορολογούνται όλοι,  τους και η Εκκλησία και οι υπεράκτιες εταιρείες όπως σε όλη την Ευρώπη. Τα έσοδα του είναι πάνω από 300 εκ. το χρόνο ενώ αυτά τα έσοδα από ΦΜΑΠ θα είναι μόνο 170 εκ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν απαντά στο πως θα επαναφέρει την φορολόγηση, ακούμε λόγια του αέρα, ασάφειες, αοριστίες με τη λογική να λέμε τα ευχάριστα και μετά έχει ο θεός.

Για τις πρόωρες εκλογές: Υπήρχε εκβιασμός από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με εκλογές τον Μάρτιο. Δεν μπορούσαμε τη χώρα στη δίνη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Γνώμονας της απόφασής είναι το εθνικό συμφέρον.

Για τα 28 δισ. ευρω στις τράπεζες: Έπρεπε να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μόνο 5 δισ. ευρω πήγε για ενίσχυση της ρευστότητας και τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις. Από το δανεισμό το δημόσιο παίρνει 500 εκ. το χρόνο και γίνεται αυστηρός έλεγχος στη διαχείριση των ποσών.

Για το ΤΕΜΠΜΕ: Μέχρι τώρα έχουν ενισχυθεί 50 χιλ. επιχειρήσεις και σε 5 μήνες θα ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες, ενώ το συνολικό ποσό εγγυοδοσίας φτάσει τα 9,5 δισ.

Για το έλλειμα: Να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του δημόσιου τομέα που είναι η αναπαραγωγή των ελλειμμάτων και το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος. Έρα το ζητούμενο είναι να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται.

Για το φορολογικό: Είχαμε μείωση φόρων σε μικρές επιχειρήσεις και μεσαία εισοδήματα, για παράδειγμα ένας υπάλληλος που παίρνει 15 χιλ. το χρόνο με δυο παιδιά πλήρωνε 670 φόρο στο παρελθόν και τώρα 260. Μείωση δηλαδή 65%. Να πάμε σε τεκμήρια διαβίωσης.

Για την Παιδεία: Να υπάρχει αξιολόγηση στα ΑΕΙ. Στο ΠΑΣΟΚ  δεν μπορούν να μοιράζουν εύκολες υποσχέσεις.

Για το πάγωμα μισθών: Είναι μια δύσκολη θέση και δεν αφορά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά τους υψηλά αμειβόμενους, ενώ υπήρχε ειδική πρόνοια μέχρι τα μεσαία στρώματα των μισθωτών. Αυτόν τον χρόνο δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλόμισθους μέχρι 12.500 ευρω, ύψους 500 ευρω. Το ΠΑΣΟΚ λέει αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και δεν είναι ούτε 150 ευρω το χρόνο ανέφερε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι ευχάριστη η πολιτική που προτείνω αλλά το λέω κοιτάζοντάς σας στα μάτια, πως είναι αναγκαία. «Στις δύσκολες συγκυρίες δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές. Δύσκολες αλλά λιγότερο επαχθείς είναι οι πολιτικές που προτείνουμε. Δεν είναι ευχάριστο να παγώνεις τον μισθό. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να ενισχύσουμε τους χαμηλόμισθούς. Ξέρω ότι λέω στους Έλληνες δυσάρεστα και κανένας δεν θα ήθελε να είναι στη θέση μου και να λέει δυσάρεστα αλλά είναι αναγκαία» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο παρά μόνο ένα συνονθύλευμα από εύκολες υποσχέσεις. Αυτό δεν θα αλλάξει την δύσκολη πραγματικότητα αλλά θα οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος.

Για τα Stage:  Είναι μια ευκαιρία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να αποκτήσει ο εργαζόμενος κατάρτιση, εμπειρία κλπ. Υπάρχει νομικό πρόβλημα για μονιμοποίησή τους, αλλά προσμετράται η εμπειρία του stage στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ και δίνει πλεονέκτημα συγκριτικά με κάποιο που δεν έχει την ευκαιρία.

Για την λαθρομετανάστευση: Αφορά πολλές χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα και η ΕΕ πιέστηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία για να φέρει πρόγραμμα βελτίωσης της απόδοσης των πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος. Είμαι ειλικρινής. Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Ότι μπορούμε κάνουμε μόνοι μας. Είχε σημαντικό αποτέλεσμα η πολιτική μας στην Αθήνα (Αγ. Παντελεήμονα) και στην Πάτρα. Είναι απαραίτητη μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.
Είναι ανάγκη η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής. Η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με τις συμφωνίες που υπέγραψε, και στα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ονοματίστηκε δυο φορές.

Για τις ΔΕΚΟ: Εάν παγώσουν τα τιμολόγια ΔΕΚΟ θα αυξηθούν τα ελλείμματα και όλοι μας θα τα πληρώσουμε πάλι. 

Για το πανεπιστημιακό άσυλο: Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο άσυλο, άλλαξε ο νόμος, έγινε πιο ευέλικτος, αλλά αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν αποφεύγουν να το κάνουν, όπως είπε. Η εξήγηση, πρόσθεσε, είναι απλή, την άλλη μέρα θα πρέπει να συμβιώσουν με αυτούς που κάνουν αυτές τις πρακτικές.