Skip to main content

Άλμα ανάπτυξης με έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άρθρο-παρέμβαση στη Voria.gr του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ.

του Γιώργου Καρανίκα*

Οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εμφορούνται τόσο από την αγωνία του για συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επιβίωση του σήμερα, όσο και από την ελπίδα ότι θα δημιουργούν το «βατήρα» για ένα δυναμικό άλμα ανάπτυξης το 2022, το οποίο θα έχει συνέχεια για ολόκληρη την τρέχουσα δεκαετία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ΔΕΘ βρίσκει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να «πλέει» στα ταραγμένα νερά των μεταλλάξεων της πανδημίας. Σημαντικοί κλάδοι όπως το εμπόριο και η εστίαση, που σε πολλές περιοχές λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, συνεχίζουν να μετρούν μεγάλες ζημίες από τη μείωση της κατανάλωσης και την επιφυλακτικότητα των πολιτών στις μετακινήσεις τους, εικόνα που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, με τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από πολλούς κλειστούς χώρους.

Ταυτόχρονα, η κλιματική κρίση αποτελεί τη νέα μεγάλη παγκόσμια απειλή, που απομυζά ήδη υψηλούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι άλλες σημαντικές προκλήσεις ζητούν επιτακτικά «απάντηση», όπως η ψηφιακή και η «πράσινη» μετάβαση που από την έναρξη της πανδημίας διευρύνουν επιταχυνόμενα το χάσμα ανάμεσα στις ισχυρές και τις ευάλωτες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τη χώρα μας, λόγω της σοβαρής υστέρησης σε ψηφιακές δεξιότητες και της ελλιπέστατης τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μικρές και πολύ μικρές ΜμΕ.  

Παρόλα όμως τα εμπόδια και τις αβεβαιότητες, η ελληνική οικονομία έχει λόγους να ατενίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία την «επόμενη μέρα», εν αναμονή των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού τον Αύγουστο, που οδήγησαν στις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 4%. Αυτό το μοναδικό στα χρονικά μείγμα προκλήσεων και ευκαιριών διαμορφώνει ένα νέο στοίχημα για την οικονομία, που είναι όμως και εθνικό στοίχημα: Να μεταβούμε, από τη διετή επώδυνη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό κύκλο, με στρατηγική και πολιτικές που θα επουλώνουν τις πληγές πολιτών και επιχειρήσεων και, ταυτόχρονα, θα δημιουργούν σταθερές προοπτικές ευημερίας για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, για τον εμπορικό κόσμο αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης και επιβίωσης η άμεση θέσπιση στοχευμένου «προγράμματος επανεκκίνησης», όπως έγινε για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.

Ζητούμε επιπλέον να εφαρμοστούν και να επιταχυνθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, με ορίζοντα εφαρμογής 2021 -2022:

-Άμεση λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της νέας ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών (36 ή 72 δόσεις) που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας  υφιστάμενων ρυθμίσεων για παλαιότερα χρέη.

-Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Eιδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, ενός μέτρου απαραίτητου, τη χρησιμότητα του οποίου αποδέχονται και τα συναρμόδια υπουργεία.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020, ή τουλάχιστον για τους μήνες που οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν και το επιτήδευμα δεν ασκήθηκε.

-Οριστική κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος επόμενου έτους.

-Φορολογική καθιέρωση του τουριστικής εμπορικής επιχείρησης.

-Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών επιχειρηματιών για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων/lockdowns/περιβαλλοντικώνκαταστροφών. Έναρξη ισχύος του μέτρου με αναδρομική ισχύ.
 
Σε μεσοπρόθεσμη βάση και εφόσον το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα για:

-Επιβολή πλαφόν επιβαρύνσεων, όσον αφορά στο άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών στο 35% - 40% του ετήσιου εισοδήματός/κερδών τους.

-Διεύρυνση του εθνικού ορίου απαλλαγής ΦΠΑ των επιχειρήσεων, από τα 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 20.000 ευρώ.

-Θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους μη μισθωτούς, όπως το επιτάσσει η ισότητα και η ισονομία.

-Συνταξιοδότηση οφειλετών ασφαλισμένων του πρ. ΟΑΕΕ: Το ανώτατο όριο οφειλών συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ.

-Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα και με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ΦΠΑ.

Στην ΕΣΕΕ πιστεύουμε ακράδαντα ότι ασφαλής «πυξίδα» για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από τη φουρτούνα της πανδημίας και να βαδίσουμε δυναμικά σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η στήριξη - ολόπλευρη, γενναία και δίκαιη - της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η ελληνική κυβέρνηση και τα τραπεζικά ιδρύματα οφείλουν να επενδύσουν στον δυναμισμό και την ευελιξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον στοχεύουν σε ισόρροπη ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης και κοινωνική συνοχή.

*Ο Γιώργος Καρανίκας είναι πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας