Skip to main content

Καράογλου: Χρειάζεται διάλογος και ψυχραιμία στα Βαλκάνια

Τα βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν τη Χερσόνησο του Αίμου τη δεκαετία που έρχεται τίθενται στο 2ο Thessaloniki Regional Foum.

Με την παρουσία πολιτικών, ειδικών και ερευνητών των Βαλκανίων ξεκίνησε σήμερα το πρωί το 2ο Thessaloniki Regional Foum που πραγματοποιείται στο The MET σήμερα και αύριο προσπαθώντας να θέσει τα βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν τη Χερσόνησο του Αίμου τη δεκαετία που έρχεται.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε τους προσκεκλημένους, ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τους καλωσόρισε στη Θεσσαλονίκη, η οποία όπως είπε δεν έχει άδικα χαρακτηριστεί Μητρόπολη των Βαλκανίων, καθώς η γειτνίασή της με όλες τις πρωτεύουσες των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης την έχει καθιερώσει δημοφιλή προορισμό ανάμεσα στα Βαλκάνια.

Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε την ανάγκη του διαλόγου ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. «Ακόμα και σήμερα, που ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι κανόνες καλής γειτονίας παραβιάζονται και τα Βαλκάνια ταλανίζονται από πάθη του παρελθόντος, εμείς οφείλουμε να αθροίζουμε δυνάμεις», τόνισε.

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως χρειάζεται ψυχραιμία και συναίνεση καθώς «λάθος αποφάσεις σήμερα, μπορούν να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες καταστάσεις στο μέλλον». «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μην ξαναζήσουμε μαύρες στιγμές του χθες», είπε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επανακτά τον στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή λειτουργώντας ως καταλύτης σταθερότητας.

Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Μλάντεν Ιβάνιτς, πρώην επικεφαλής της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ο οποίος τόνισε πως δεν περιμένει κάτι για το μέλλον καθώς βρισκόμαστε σε μια φάση που η Ευρώπη δεν έχει ηγέτες και πιέζεται πολύ από τον λαϊκισμό. «Πρέπει [τα Βαλκάνια] να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες από πλευράς μας αλλά για να υπάρχει πρόοδος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πιο ξεκάθαρη. Όσο αυτό δεν γίνεται θα εισβάλουν άλλοι παίκτες, τώρα δεν είναι τόσο αναμεμειγμένοι, αλλά στο μέλλον αν βρουν χώρο μπορεί να αναμειχθούν περισσότερο», υπογράμμισε.

«Πρέπει να προωθήσουμε ένα θετικό αφήγημα, μια θετική ατζέντα για τα Βαλκάνια και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βοηθούν ώστε να δημιουργηθεί μια μάζα ανθρώπων που βλέπουν πίσω από τους διαχωρισμούς και επικεντρώνονται στο τι μας ενώνει», τόνισε από πλευράς του ο Χάκι Αμπάζι, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου. Ο κ. Αμπάζι αναφέθηκε εκτενώς στο ζήτημα του brain drain στα Βαλκάνια λέγοντας πως «είμαστε η περιοχή που χάνει τα περισσότερα νέα μυαλά, γιατί διαλέξαμε το λάθος τρόπο: να μιλάμε για τη δημοκρατία αλλά να μην την εφαρμόζουμε».