Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020
x

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ THESS INTEC: ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Ο δήμος Θερμαϊκού θα συμμετέχει ως ιδρυτικός μέτοχος στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς - Εκτοξεύεται η αξία της περιοχής, είπε ο υφυπουργός

Σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση τον συνδυασμό που πρόσκειται στο ΚΚΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, να συμμετέχει ως ιδρυτικός μέτοχος στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec", το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2023 σε έκταση 761 στρεμμάτων εντός των ορίων του Δήμου.  

Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου και του Προέδρου του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκου Ευθυμιάδη, ο Δήμος Θερμαϊκού ενέκρινε τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.ΑΝ.Ε.Π.) και την τοποθέτηση εκπροσώπου-μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το "Thess Intec".

Παίρνοντας τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Καράογλου ευχαρίστησε τις δημοτικές παρατάξεις για την ένθερμη υποστήριξη που παρέχουν στο έργο, ενώ περιγράφοντας το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς ανάφερε ότι θα «εκτοξεύσει» την αξία του Δήμου Θερμαϊκού, καθιστώντας τον «πρωτεύουσα της καινοτομίας και της ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, πέραν από τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η ανάπλαση και η αναβάθμιση μιας ανενεργής σήμερα περιοχής θα συμπαρασύρει το Δήμο Θερμαϊκού στη νέα εποχή.

«Η γη θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, θεματικών πάρκων, συνεδριακών κέντρων και άλλων σημείων αναφοράς» τόνισε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως το ανθρώπινο δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου που θα δουλέψει και θα ζήσει στην ευρύτερη περιοχή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, αλλάζοντας ριζικά προς το καλύτερο το μέλλον του Δήμου Θερμαϊκού.

«Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" δεν έχει χρώμα ούτε πολιτικό "κηδεμόνα". Αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και την πατρίδα μας συνολικά, δεν του αξίζει να το αξιολογούμε με κομματικές παρωπίδες. Ο δρόμος της προόδου δεν είναι ούτε γρήγορος, ούτε εύκολος. Υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά με την υποστήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) το έργο προχωρά πλέον με γοργούς ρυθμούς. Ας γίνουμε η αλλαγή που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας», τόνισε στον επίλογο της τοποθέτησής του ο κ. Καράογλου.

Η ανακοίνωση του δήμου Θερμαϊκού για την απόφαση:

«Μαζική απήχηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού βρήκε η πρόταση του Δημάρχου, Γιώργου Τσαμασλή, για τη συμμετοχή του Δήμου στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΕΑΝΕΠ-ThessINTEC Α.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, με συντριπτική πλειοψηφία – πλην της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης - στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε τόσο η συμμετοχή του Δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο της «Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess-INTEC A.E.» με έδρα τον Δήμο Θερμαϊκού και το διακριτικό τίτλο «ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC», κύριος σκοπός της οποίας θα είναι η ανάπτυξη και η διαχείριση του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου Thess-INTEC, όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο για τη σύσταση της εταιρείας προσδιορίζεται στο ποσό των 200.000€ με συμμετοχή του Δήμου σε ποσοστό 10 %, ήτοι ποσό 20.000€.

Σε ένα ενθουσιώδες κλίμα και παρουσία του Υφυπουργού αρμόδιου για τα θέματα Μακεδονίας -  Θράκης, Θόδωρου Καράογλου, και του Προέδρου του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Α.Ε., Νίκου Ευθυμιάδη, παρουσιάστηκε το επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε σε τρία (3) χρόνια από σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι να περνούν την πύλη του ThessINTEC.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, «εδώ θα χτυπά η καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ η ανάπλαση και αναβάθμιση μιας ανενεργής περιοχής όπως αυτή, θα συμπαρασύρει θετικά και το Δήμο Θερμαϊκού».

Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στην «επιβεβλημένη, πλέον, συνεργασία της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα με σκοπό την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών από τους επιστήμονες των ελληνικών πανεπιστημίων».

Οι διαδικασίες επιταχύνονται και με την παραχώρηση χρήσης ισόγειου καταστήματος ιδιοκτησίας του Δήμου Θερμαϊκού στην ειδικού σκοπού υπό σύσταση εταιρεία με μέγιστη διάρκεια 5 ετών. Οι φορείς και οι επιχειρήσεις που καλούνται να συμμετάσχουν στην ίδρυση της ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC είναι στο 58% από τον ιδιωτικό τομέα και στο 42% από τον δημόσιο τομέα.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ενωτικός ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, αναφέρθηκε στο όραμά του για αναβάθμιση της υφιστάμενης περιοχής πριν από πολλά χρόνια, σε συνάντησή του με τον κ. Ευθυμιάδη και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την «ευκαιρία που δίνετε με τη θετική στάση σας στο Δήμο μας να γίνει γνωστός μέσα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Το έργο αυτό, αν και προωθήθηκε ιδιαιτέρως από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ωφελεί να το αξιολογούμε με κομματικές παρωπίδες διότι αφορά όλους μας, σε όποιο χρώμα και αν ανήκουμε».

Να θυμίσουμε πως το μεγάλο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, Thess Intec θα είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνικών συμφερόντων, αναμένεται ν’ απορροφήσει επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ και να απασχολήσει 7.000 άτομα σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στην περιοχή».

Χαιρετίζει την απόφαση του δήμου Θερμαϊκού η ΕΔΑΠ/ΤΠΘ ΑΕ

Από την πλευρά της, η ΕΔΑΠ/ΤΠΘ ΑΕ χαιρετίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού και υπογραμμίζει την ειδική σημειολογία της, καθόσον κατοχυρώνει ως πρώτη συμμετοχή στη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΑΝΕΠ-Thess INTEC ΑΕ την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης εστίαζε πάντα στον κοινωφελή χαρακτήρα του Thess INTEC για να συμβάλει ώστε η έρευνα και η καινοτομία να επιστρέφουν σαν δημόσιο αγαθό στην κοινωνία των πολιτών με θέσεις εργασίας για ανθρώπους με διαφορετικά προσόντα και με θετικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ