Skip to main content

Καράογλου: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου μεταναστών προς την Ευρώπη

Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία σε άρθρο του στη Voria.gr αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

του Θεόδωρου Καράογλου*

Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν επηρεάζουν σημαντικά την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η πατρίδα μας.

Οι εξελίξεις στην Ασία διαμορφώνουν ένα ασταθές περιβάλλον το οποίο εύλογα «γεννά» έντονο προβληματισμό αναφορικά με τον τρόπο που θα επιδιώξει η Τουρκία να αυξήσει την επιρροή της στην Ανατολή, διαταράσσοντας τις ισορροπίες και στη Ν.Α. Ευρώπη.

Η προσπάθεια της Άγκυρας να καθιερωθεί ως παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου είναι πασιφανής και θρέφεται από τον μεγαλοϊδεατισμό του Ταγίπ Ερντογάν και τα νεοοθωμανικά του οράματα, που κατά την προσωπική μου άποψη ωθούν σε αδιέξοδο τόσο την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όσο και την οικονομία της.

Η πρόσφατη εμπειρία καθιστά αυτονόητο ότι σύντομα η Άγκυρα θα εργαλειοποιήσει εκ νέου το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα προκειμένου να αποκτήσει διαπραγματευτικά «όπλα» έναντι της Δύσης.

Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να μετατραπεί σε «αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης», την ίδια στιγμή που από την ημέρα κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, καθημερινά φτάνουν στην Τουρκία 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες οι οποίοι προστίθενται στα 4 εκατομμύρια Σύριους μετανάστες που φιλοξενούνται στη γειτονική χώρα.

Απέναντι στην ευθεία τουρκική απειλή η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει έναν ρόλο που δεν της αναλογεί, ούτε πρόκειται να σηκώσει μόνη της το βάρος. Θα πράξει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και μεταναστών από στεριά και θάλασσα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να μην επαναληφθούν σκηνές παρόμοιες με εκείνες του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα να προστατεύσουν τα σύνορα μας, τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης με την Ανατολή.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτό το πρίσμα ζητούμε την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής σε συνέχεια των νέων τακτικών εργαλειοποιήσεις των μεταναστών.

Η Ευρώπη οφείλει και πρέπει να χαράξει μια σταθερή πολιτική που θα βασίζεται στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Αυτονόητα θα πρέπει να δοθεί άσυλο σε εκείνους που εργάστηκαν για τα κράτη μέλη της Ε.Ε, αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές.

* Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία.