Skip to main content

Καράογλου: Η επένδυση της Pfizer βάζει τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη

Ο υφυπουργός έδωσε έμφαση στην μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Θεσσαλονίκη από την Pfizer, ενώ τοποθετήθηκε για τον προϋπολογισμό του 2021.

«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι το "εμβόλιο" για την ελληνική μας οικονομία» ανέφερε με όρους επικαιρότητας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου, προσθέτοντας πως «διαθέτει εκείνα τα αντισώματα για εργαζόμενους, εργοδότες ανέργους και άτομα με ειδικές ανάγκες και συνολικά όσους δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται στους πολύ δύσκολους μήνες της πανδημίας».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε, ότι ο «προϋπολογισμός του 2021 είναι προϋπολογισμός ευθύνης, πειθαρχίας, συνέπειας, ανάκαμψης και ανάτασης. Είναι ρεαλιστικός, γιατί είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Είναι αναπτυξιακός, γιατί είναι ένας κατ΄ εξοχήν φιλοεπενδυτικός. Είναι μεταρρυθμιστικός, γιατί είναι ευέλικτος. Περισσότερο, όμως από όλα είναι "αξιοπρεπής", γιατί ενσωματώνει τις συνέπειες της πανδημίας, χωρίς να υπόσχεται "νταούλια" και ανύπαρκτα λεφτόδεντρα».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη από την Pfizer, η οποία «επεκτείνει την επένδυσή της δημιουργώντας το digital hub, έχοντας ως επικεφαλής τον Θεσσαλονικιό Αλβέρτο Μπουρλά, βάζοντας τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη. Σε δύο ερευνητικά κέντρα στα οποία θα εργάζονται σε πρώτη φάση τουλάχιστον 650 νέοι επιστήμονες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με την προοπτική, πολύ σύντομα, ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί». Είναι, είπε, «η χρυσή μας ευκαιρία, η γενιά του brain drain να γίνει η γενιά του brain game. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προσέλκυση ανάλογων επενδύσεων που θα δημιουργούν σταθερές, ποιοτικές και καλές αμειβόμενες αμοιβές, θέσεις εργασίας που θα δίνουν το δικαίωμα στους νέους μας να ονειρεύονται την εξέλιξή τους εντός της χώρας. Που θα τους κρατούν στον τόπο καταγωγής τους».

Ο κ. Θ. Καράογλου υπογράμμισε ότι μέσα από τον προϋπολογισμό αυτό «προωθούνται μεταρρυθμίσεις, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, ενώ διακρίνεται για την κοινωνική του ανταποδοτικότητα».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι και το 2021 θα συνεχίσουμε την πολιτική μας, με έχει ως άξονα «την αποτελεσματική οικονομική πρακτική, την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, την διαμόρφωση ενός ακόμα πιο ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση, την Πράσινη ανάπτυξη και την προώθηση των εξαγωγών».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως «η χώρα βρίσκεται στο σημείο όπου σηματοδοτείται μια νέα εποχή. Η δυναμική ανάκαμψη είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος, χάρη στην σημαντική βελτίωση που αναμένουμε στην αύξηση των επενδύσεων», «εργαζόμαστε με σχέδιο και σύνεση ώστε η επόμενη ημέρα να βρει όρθια τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία, γιατί έτσι μόνο η πατρίδα μας θα επιστρέψει στους δρόμους της προόδου». Στόχος μας, είπε, «είναι η μετά covid εποχή να συνοδεύεται από διατηρήσιμη, έξυπνη ανάπτυξη. Ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Ανάπτυξη για εκείνους που ξέρουν να μάχονται και να ονειρεύονται καλύτερες ημέρες».

Εξαιρετικά σημαντικό, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, είναι ότι «η ανάκαμψη που προβλέπεται για το 2021 διευκολύνεται από πολιτικές όπως: η μείωση της φορολογίας εισοδήματος σε φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή ΦΠΑ σε νέες υποδομές και επενδύσεις, τα κίνητρα σε επενδυτικά κεφάλαια και νεοφυείς επιχειρήσεις, η μείωση και ο μηδενισμός της προκαταβολής του φόρου, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις, ο συμψηφισμός των φορολογικών υποχρεώσεων, η μείωση κατά 3%των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του νέου έτους και η κατάργηση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ο κ. Θ. Καράογλου απέρριψε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβερνητική πολιτική είναι «κοινωνικά ανάλγητη» λέγοντας πως το 2021 τα επιδόματα για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι αυξημένα κατά 600 εκατ. ευρώ και υπενθύμισε πως κατά την διάρκεια της πανδημίας έχουν διοχετευθεί ή θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 31,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 24 δισ. αφορούν το 2020 και τα άλλα 7,5 δισ. ευρώ το 2021. Σχετικά με την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, διευκρίνισε ότι προβλέπεται ότι θα υπάρξουν μέσα από την οικονομική μεγέθυνση αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.