Skip to main content

Καράογλου: Μέλημα της κυβέρνησης η απελευθέρωση του παλιού εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ

Ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος και πρέπει να αναστηλωθεί και να αξιοποιηθεί, δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ

Μέλημα της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση του παλιού εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ της Τούμπας, που τελεί υπό κατάληψη επί 17 έτη, όπως και όλων των άλλων χώρων αλλά σκοπός είναι να μην γίνουν όλες ταυτόχρονα για αποφυγή επειδοσίων, δήλωσε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.

Όπως σημείωσε στο North 98, «η κυβέρνηση θέλει να απελευθερώσει όλους τους χώρους που τελούν υπό κατάληψη αλλά καταλαβαίνετε ότι αν το κάνει ταυτόχρονα, παντού, θα έχουμε επεισόδια, θα έχουμε εντάσεις κτλ και το κάνει μ΄έναν σχεδιασμό βήμα-βήμα», σημείωσε ο βουλετής ενώ πρόσθεσε πως είναι σε καλό βηματισμό.

«Έχουν μείνει τρεις – τέσσερις χώροι, το πολύ να είναι πέντε στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ενώ χαρακτήρισε την ΥΦΑΝΕΤ ως ένα στοίχημα για την επόμενη μέρα. «Θα πρέπει να απελευθερωθεί και ο χώρος αυτός γιατί είναι ένας χώρος, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι ένας χώρος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος και πρέπει να αναστηλωθεί και να χρησιμοποιηθεί από υπηρεσίες ή σαν μουσείο ή οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι είναι στοίχημα για την κυβέρνηση. Θα πρέπει ως το τέλος της κυβερνητικής μας θητείας να απελευθερωθούν οι χώροι αυτοί. Είναι κάτι το οποίο θέλει ο ελληνικός λαός, το χαίρεται και νομίζω ότι πρέπει να γίνει και θα γίνει, είμαι βέβαιος γι αυτό». πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αρχιτέκτων Μηχανικός, πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ανέφερε πως στη Θεσσαλονίκη «έχουμε πολύ σημαντικά δείγματα βιομηχανικής κληρονομιάς και είναι επίσης γεγονός ότι δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου σχεδόν παρότι άλλες πόλεις, όπως ο Βόλος, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις έχουν κάνει σημαντικά βήματα, στη Θεσσαλονίκη δεν το έχουμε κάνει αυτό».

«Κάποια είναι ιδιωτικά, κάποια είναι δημόσια. Στην προκειμένη περίπτωση η ΥΦΑΝΕΤ είναι δημόσιο. Κανείς δεν σκέφτεται την ΥΦΑΝΕΤ. Είναι ένας χώρος που δίνει άρα πολλές δυνατότητες,  γιατί είναι ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος, επομένως είναι ένας χώρος να κάνει κάποιος πολλά πράγματα, όμως κανείς δεν το σκέφτεται», σημείωσε ο  αρχιτέκτων.

Έπειτα αναφέρθηκε στο μουσείο αρχαιοτήτων του Μετρό, «το οποίο θα πάει  να στριμωχτεί σε ένα  κτήριο του πάρκου του Παύλου Μελά, ενώ έχουμε μια ΥΦΑΝΕΤ, που έχει πάρα πολλά τετραγωνικά μέτρα.  Η σχολή Καλών Τεχνών ψάχνει στέγη εδώ και χρόνια. Γιατί δεν μπορεί η ΥΦΑΝΕΤ, η οποία έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον φωτισμό των χώρων, να αξιοποιηθεί ως σχολή Καλών Τεχνών».

«Εγώ δεν έχω μπει ποτέ αλλά ως επιβλέπων διπλωματικών εργασιών στη σχολή της Ξάνθης είχα μπει νοητά γιατί είχαν μπει οι φοιτητές, οι οποίοι επίσης είχαν προβλήματα. Μη νομίζετε ότι και οι φοιτητές ήταν πολύ απλό να μπουν. Παρόλα αυτά είχαν καταφέρει και είχαν μπει και είδα τον χώρο. Και όταν ζήτησα κάποια επιπλέον στοιχεία, που είπαν ότι είναι δύσκολο να ξαναμπούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μητράκας δήλωσε πως όλοι πιέζουν γιατί «η ΥΦΑΝΕΤ είναι ένα μεγάλο κομμάτι γης, που μπορεί να έχει πολλαπλές δραστηριότητες και πρέπει με κάποιον τρόπο να αποδοθεί και να είναι προσβάσιμη στο σύνολο των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Πέρα από συγκεκριμένους ανθρώπους (τους καταληψίες) υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, που κατά καιρούς έχει αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες στη ΥΦΑΝΕΤ. Όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος να μην ενταχθούν σ΄ένα συνολικότερο σχεδιασμό και με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι προσβάσιμος σε όλους και να είμαστε όλοι συμμέτοχοι σ΄ αυτό».