Skip to main content

Καράογλου: Ώρα κάλπης για τις Ευρωεκλογές, ώρα ευθύνης

Άρθρο στη Voria.gr του Θεόδωρου Γ. Καράογλου, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Μακεδονίας και Θράκης

του Θεόδωρου Καράογλου*

Στη ζωή κάθε ανθρώπου έρχεται η στιγμή που στέκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων. Στο σημείο «μηδέν» που καλείται να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Τι θα αφήσει πίσω, πως θα προχωρήσει μπροστά. Μια τέτοια καθοριστική στιγμή είναι η ημέρα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος φαινομενικά είναι μια προσωπική επιλογή. Όταν μπαίνουμε πίσω από το παραβάν η απόφαση είναι ατομική, αφορά  εμένα, εσένα ή τον διπλανό σου. Ωστόσο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποφάσεων που επηρεάζουν το σύνολο του Έθνους μας διότι η ψήφος του καθενός, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, καθορίζει το κοινό μας μέλλον. Εξ ου και η αναφορά πως μετά το πέρας κάθε εκλογικής αναμέτρησης «πληρώνουμε» τις συνέπειες των επιλογών μας. Τα παραδείγματα είναι πολλά στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν.

Κάνοντας την αναγωγή με το σήμερα, στις επικείμενες ευρωεκλογές οφείλουμε πρωτίστως να συμμετέχουμε μαζικά. Το δικαίωμα του εκλέγειν είναι πολύ σημαντικό για να το αποδυναμώσουμε μέσω της αποχής. Άρα από τη στιγμή που θα συμμετέχουμε στην όλη διαδικασία, οφείλουμε να «ζυγίσουμε» με ακρίβεια το που θα ρίξουμε την  ψήφο μας. Αυτό είναι το «σημείο» μηδέν που σας περιέγραψα στην εισαγωγή. Η στιγμή, δηλαδή, που ως ενεργοί πολίτες βάζουμε την υπογραφή μας στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Οι φετινές ευρωεκλογές είναι μια μάχη ανάμεσα στον λαϊκισμό και την υπευθυνότητα. Άρα αποτελεί ζωτικής σημασίας να συμμετέχουμε ώστε με την ψήφο μας να σταματήσουμε την επέλαση του λαϊκισμού, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός υγιούς κοινού μέλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι κατ’ εμέ το διακύβευμα της 26ης Μαΐου. Παράλληλα, όμως, δεδομένου ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα λειτούργησε ως προπύργιο του λαϊκισμού, η πολιτική καταδίκη των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της πατρίδας μας στον ρεαλισμό.

Δεν θα προσποιηθώ ότι ο δρόμος που προσφέρει η Νέα Δημοκρατία είναι γρήγορος ή εύκολος. Όσοι, όμως, πιστεύουν ότι αυτός που δουλεύει σκληρά θα ανταμειφθεί, τότε μπροστά στην κάλπη έχουν μόνο μια επιλογή. Να συνταχθούν με το μοναδικό πολιτικό κόμμα της πατρίδας μας που έχει σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας μας.

Παρακολούθησα προσεκτικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Γαλάτσι και την προσπάθεια του να πείσει για το εγχείρημα της «πλατιάς απεύθυνσης». Το όραμά του για «πράσινη» Αριστερά έμοιαζε με σπασμωδική κίνηση να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τις εθνικές στρατηγικές ήττες της τετραετίας που κυβέρνησε. Το τρίτο μνημόνιο, η υποθήκευση της εθνικής περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών είναι ορισμένες από αυτές…

Για εμένα είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων με αποκορύφωμα τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Για αυτό και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις πρέπει να είναι καθολική, εκφράζοντας την αποδοκιμασία μας στη διαιώνιση των προβλημάτων, τη ρουσφετολογία, τη δημοσιολαγνεία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την περιφρόνηση των θεσμών, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τους «Αριστερούς» κατ’ επάγγελμα, τους εχθρούς της προόδου, τους υπερασπιστές του διχασμού.

Η ώρα της κάλπης σηματοδοτεί την ώρα της δικής μας ευθύνης.   

*Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρώην υπουργός Μακεδονίας και Θράκης