Skip to main content

Καράογλου:Τα 10 σημάδια αισιοδοξίας που δείχνουν την επόμενη μέρα της οικονομίας

Άρθρο του βουλευτή της Β΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καράογλου για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση

του Θόδωρου Καράογλου*

Η εμπειρία του ενός έτους υγειονομικής κρίσης αποδεικνύει καθημερινά ότι για τη διαχείριση της πανδημίας δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Η μόνη λύση είναι η υπεύθυνη ατομική και συλλογική διαχείριση της. Ο εμβολιασμός, η χρηση των self tests, η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Καμία πολιτική και κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει δίχως την ομόθυμη συνεργασία των πολιτών. Γι’αυτό και στην πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσα με θέμα: «η επόμενη ημέρα της οικονομίας και τα σημάδια αισιοδοξίας», μετά την αιφνιδιαστική μα αναγκαστική -λόγω της εκρηκτικής αύξησης του ιικού φορτίου- απόφασης να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, τόνισα ότι η ψυχολογία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Απευθυνόμενος προς τους Προέδρους των Επιμελητηρίων και των Τοπικών Εμπορικών Συλλόγων Συλλόγων ζήτησα να επιδείξουν ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι σε μια περίοδο που οι υγειονομικοί δείκτες είναι στο «κόκκινο», είναι κρίμα να υπονομεύσουμε την εθνική προσπάθεια ζώντας πρόωρα την εβδομάδα των (υγειονομικών) Παθών.

Το γεγονός ότι οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου δεν παρέκλιναν από τη σφαίρα της λογικής, αν και πολλοί από αυτούς έχουν περάσει από το στάδιο της κόπωσης σε εκείνο της απόγνωσης και της οικονομικής εξάντλησης, εδραίωσε μέσα μου την πεποίθηση πως η ημέρα της «ελευθερίας» βρίσκεται κοντά. Παράλληλα επιβεβαίωσε πως η επόμενη ημέρα, τότε δηλαδή που τα εμπορικά καταστήματα δεν θα είναι διασωληνωμένα με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, δεν θα περιλαμβάνει τον «θάνατο του εμποράκου», διότι το πλέγμα προστασίας που ορθώσαμε πάνω από τους εργαζόμενους και το επιχειρείν περιόρισε όσο γίνεται περισσότερο τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Η ορθότητα και η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης πολιτικής καταδεικνύεται από δέκα σημάδια αισιοδοξίας που μαρτυρούν πως στη μετά Covid-19 εποχή η ελληνική οικονομία θα διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια να πραγματοποιήσει ένα δομικό restart.

Πρώτα από όλα εκπονείται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα προσθέσει μέγιστο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7% στην εθνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2026. Πρόκειται για ένα «εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης», ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εκτινάξει το ΑΕΠ στα 220 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 170 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Δεύτερο σημάδι αισιοδοξίας είναι η χαμηλότερη ύφεση που καταγράφηκε το 2020 συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις. Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε!

Τρίτο ενθαρρυντικό σημάδι είναι η συγκράτηση της ανεργίας και των λουκέτων, με την Ελλάδα να καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,4% τον Ιανουάριο του 2021 έναντι της αντίστοιχης περυσινής, ενώ ξεχωριστή θέση στη σχετική λίστα που παραθέτω κατέχει η προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό, που θα δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ως έκτο σημάδι αισιοδοξίας κατατάσσω τα εύσημα που έλαβε η χώρα μας στο Eurogroup του περασμένου Μαρτίου και το σήμα για συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας, ενώ ως έβδομο θα αναφέρω την πλήρη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγοράς μέσω της έκδοσης ομολόγων. Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά μετά το 2008 εκδώσαμε 30ετές ομόλογο από το οποίο αντλήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές.

Ολοκληρώνοντας τον δεκάλογο αισιοδοξίας που φωτίζει τη μετά Covid εποχή στέκομαι σε δυο πολιτικές που δείχνουν το μέλλον. Η μια αφορά στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, επιλογή η οποία θωρακίζει τη σχέση εμπιστοσύνης της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών. Η δεύτερη σχετίζεται με τη σημαντική πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω της ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής των προγραμμάτων «Ηρακλής» και «Γέφυρα».

Τα δέκα σημεία που μόλις σας περιέγραψα μαρτυρούν πως μετά το τέλος της υγειονομικής περιπέτειας που βιώνουμε η εθνική μας οικονομία είναι έτοιμη για επανεκκίνηση. Η αντεπίθεσή της θα αποτελέσει τον χάρτη πορείας για την αναμόρφωση της πατρίδας μας και η περίοδος που θα ξεκινήσει μετά την άρση των περιορισμών θα διακρίνεται από εντατική δουλειά.

*Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.