Skip to main content

Καραθανασόπουλος: O καπιταλισμός είναι ενάντια στην εργατική τάξη

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τον ανταγωνισμό ως «θείο δώρο» για την οικονομία και πως θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη», τονίζει ο βουλευτής

 «Άσφαιρη και ανούσια» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, την αντιπαράθεση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Παρατήρησε πως η κοινοτική Οδηγία που σήμερα ενσωματώνεται για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στηρίχθηκε και υποστηρίχθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σήμερα, ως αντιπολίτευση κρατά επιφυλάξεις για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Στην πραγματικότητα, είπε, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τον ανταγωνισμό ως «θείο δώρο» για την οικονομία και πως αυτός θα δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Κάτι όμως, που δεν ισχύει, καθώς ο καπιταλισμός είναι ενάντια στην εργατική τάξη, στηρίζεται στην αύξηση του βαθμού της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και η όποια αύξηση της παραγωγικότητας, γίνεται σε βάρος των εργαζομένων και με εντατικοποίηση της εργασίας τους και της εισόδου των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή.

Ο ανταγωνισμός, παρατήρησε ο κ. Καραθανασόπουλος, είναι σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων με οικογενειακό χαρακτήρα, των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των εμπόρων, γιατί καλούνται να ανταγωνιστούν κάτω από χειρότερους όρους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στον καπιταλισμό υπάρχει ο κανόνας ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Ο ανταγωνισμός, είπε, είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και οι Επιτροπές Ανταγωνισμού δεν είναι τίποτε άλλο «από στάχτη στα μάτια του κόσμου», αφού δεν μπορούν να αναιρέσουν τους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας που οδηγούν στην συγκεντροποίηση της αγοράς.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια της αγοράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι αυτή δεν έχει να κάνει με τις ιδεοληψίες της ΝΔ, αλλά οφείλεται στην πορεία μετάβασης από την καπιταλιστική κρίση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Η ακρίβεια είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος και δεν είναι μια ιδιομορφία της χώρας μας. Υποστήριξε πως ανάμεσα στους παράγοντες που έχουν παγκοσμίως οδηγήσει σε αυτό το ράλι ανατιμήσεων, είναι ο ανταγωνισμός για τις πρώτες ύλες, για τον έλεγχο των ενδιάμεσων εμπορευμάτων, για τις διαδρομές στις μεταφορές του διεθνούς εμπορίου, αλλά και η πολιτική της ΕΚΤ που κόβει φτηνό χρήμα για να στηρίξει τα επενδυτικά σχέδια των πολυεθνικών, καταργώντας τα λαϊκά συμφέροντα .

Σχετικά με το φυσικό αέριο και το κόστος του ρέματος, ανέφερε πως αυτά είναι απότοκα της πράσινης ενέργειας της ΕΕ, που θέλει να ευνοήσει τα πράσινα αρπακτικά της ενέργειας και τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Γαλλίας - που θέλει ως μεταβατικό κάυσιμο την πυρηνική ενέργεια - και της Γερμανίας - που θέλει το φυσικό αέριο γιατί έχει την προνομιακή σχέση με την Ρωσία. Εκτίμησε πως η πράσινη ενέργεια θα επιδεινώσει τη θέση τελικά των λαϊκών συμφερόντων. Χαρακτήρισε υποκριτικό και παραπειστικό το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν ήταν δημόσια η ΔΕΗ θα είχαμε φθηνότερο ρεύμα, λέγοντας πως εσείς είσαστε που βάλατε την χονδρική τιμή της να διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας και συνεπώς εκεί δεν μπορείς να έχεις παρέμβαση και φθηνό ρεύμα.

Ο κ. Καραθανασόπουλος απέρριψε ως πρόταση περασμένων δεκαετιών την πρόταση του ΜέΡΑ 25 για αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς, λέγοντας πως αυτές είναι λύσεις χρεοκοπημένες από την ίδια τη ζωή.

Σχολιάζοντας τις τροπολογίες των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών για τις άδειες ειδικού σκοπού, είπε ότι αυτές αναδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει το «πρόχειρο», αλλά έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές. Τιμωρία 50%, περικοπή του μισθού σε όσους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα το παιδί τους νοσήσει, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Έτσι αξιοποιεί την πανδημία για να διευκολυνθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όπως και με την τηλεργασία.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα Rafale και τις φρεγάτες, σχολίασε πως αυτά δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά τους ευρω-Νατοϊκούς σχεδιασμούς, για την περικύκλωση της Ρωσίας και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, δυναμιτίζοντας την ειρήνη σε όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι κατά τον κ. Καραθανασόπουλο, και ο αγωγός Eastmed και η πορεία του, που τον Μάιο του 2021 ακούγαμε από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ μεγαλοστομίες ότι δήθεν η κατασκευή του θωρακίζει τα συμφέροντα της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία, αλλά αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι αυτό που τόνιζε μόνο το ΚΚΕ, πως ο αγωγός αυτός εντάσσεται στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή και είναι παράγοντας κινδύνου. Η προστασία, είπε, των δικαιωμάτων της περιοχής αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, περνάει μέσα από την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μετατρέπουν την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο και πεδίο άσκησης αντιποίνων από τα άλλα μέρη.