Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι τιμές ενοικίων στα καταστήματα- Τι αλλάζει ο κορωνοϊός

Πόσο πάει το τ.μ. στην Τσιμισκή, αλλά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης – Ποια καταστήματα διατρέχουν εμπορικό κίνδυνο λόγω της πανδημίας

«Καρδιογράφημα» θυμίζουν οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και όταν πρόκειται για τον αγαπημένο και πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την οδό Τσιμισκή.

Αν και αποτελεί έναν δρόμο που ενεργοποιεί ακόμη και σε περιόδους αναβλητικότητας και ανησυχίας, όπως αυτή που διάγουμε, λόγω του κορωνοϊού, τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει επενδυτών, ή καλύτερα των λίγων γενναίων που σκέφτονται να κάνουν το επόμενο επιχειρηματικό τους βήμα, εντούτοις στις τιμές καταγράφονται τεράστιες αυξομειώσεις. Και αυτό γιατί ανάλογα με το σημείο, στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα επί της οδού Τσιμισκή, η μέση τιμή για χώρους άνω των 150 τμ κυμαίνεται από 35 έως 115 ευρώ ανά τμ.

Την ίδια ώρα, ακόμη και η χαμηλότερη αιτούμενη τιμή στην οδό Τσιμισκή είναι υψηλότερη από την ανώτερη στην κεντρική, αλλά πολύπαθη, λόγω των πολυετών έργων του μετρό, οδό Εγνατία, όπου δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.

«Από την αγορά της Θεσσαλονίκης λείπει το πολυτελές προσφερόμενο προϊόν που θα καθιστούσε την πόλη "προορισμό αγορών υψηλού επιπέδου" για διεθνείς επισκέπτες» αναφέρει ο Γιάννης Ορφανός, συνιδρυτής της Arbitrage Real Estate υπογραμμίζοντας πως λόγω της πανδημίας προβλέπονται μειώσεις τιμών και αύξηση κενών χώρων στα καταστήματα.

Όλα, βέβαια, όπως λένε γνώστες της αγοράς, θα εξαρτηθούν από την πορεία του κορωνοϊού και το αν θα επανακάμψει η υφιστάμενη, σχεδόν απούσα, καταναλωτική διάθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βαρόμετρο θα αποτελέσει το επόμενο δίμηνο, ωστόσο όλοι απεύχονται το ενδεχόμενο να ξαναδούμε εικόνες βγαλμένες από την περίοδο της κρίσης. Το σίγουρο πάντως είναι πως ήδη έχουν αρχίσει να αδειάζουν καταστήματα ακόμη και στο κεντρικότατο σημείο της οδού Τσιμισκή, το κομμάτι από την οδό Γούναρη μέχρι την Αριστοτέλους.  

Όπως προκύπτει από μελέτη της Arbitrage, ο εμπορικός κίνδυνος με βάση τις τωρινές προδιαγραφές αποθέματος είναι υψηλός τόσο για τα καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων όσο και για τα καταστήματα μη βασικών αγαθών που βρίσκονται σε κεντρικές αρτηρίες. Σημειώνεται πως μικρός χαρακτηρίζεται ο κίνδυνος για τα καταστήματα που πουλούν βασικά αγαθά, ήτοι τρόφιμα.  

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Για το δημοφιλές κομμάτι της οδού Τσιμισκή, μεταξύ των οδών Παύλου Μελά και Αριστοτέλους, η ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανά τμ κυμαίνεται από 90 έως 115 ευρώ. Στα υπόλοιπα τμήματα της οδού, όταν πρόκειται για την αρχή της Τσιμισκή και όσο βαδίζουμε προς την «καρδιά» της, η τιμή κυμαίνεται από 60 έως 90 ευρώ ενώ για το δυτικό της κομμάτι - αν και την τελευταία διετία είχε αρχίσει να… παίρνει τα πάνω του, και όσο προχωράμε προς την οδό Πολυτεχνείου, η τιμή είναι μεταξύ 35 έως 50 ευρώ ανά τμ.

Η κάποτε δημοφιλής Μητροπόλεως, τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από μία ακαθόριστη υποτονικότητα, οι μέσες, αιτούμενες, τιμές διαμορφώνονται από 30 έως 55 ευρώ.

Σε φτωχό συγγενή έχει εξελιχθεί η Εγνατία, με την τιμή μίσθωσης να καθορίζεται από τη μειωμένη ζήτηση, μεταξύ 18 έως 30 ευρώ ανά τμ.

Στην περιοχή της Καλαμαριάς η τιμή ξεκινά από 20 ευρώ και φτάνει τα 35 ανά τμ, ενώ στους Αμπελόκηπους, στα δυτικά της πόλης, που διαθέτει τη δική της αγορά, με ορκισμένους οπαδούς, η τιμή είναι αντίστοιχη με αυτή της Καλαμαριάς.

Από 15 ευρώ έως 35 ανά τμ κυμαίνεται η τιμή στην Πυλαία και στη Γεωργικής Σχολής (εμπορικοί χώροι με τη μορφή «big boxes»).