Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
x

ΚΑΡΦΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Οξείες είναι οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ο περιβαλλοντικός νόμος της κυβέρνησης προχωρά στην κατάργηση όλων των φορέων διαχείρισης.

Την αντίδρασή της εκφράζει η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού συμπεριλήφθη στην κατάργηση όλων αυτών των φορέων στον πλαίσιο του πρόσφατα ψηφισθέντος περιβαλλοντικού νόμου που πέρασε η κυβέρνηση.

Όπως εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Δέλτα  βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα που περιλαμβάνει τα δέλτα και τις εκβολές των τεσσάρων ποταμών, την Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου  καθώς και ένα μεγάλο μέρος της θαλάσσιας περιοχής του Θερμαϊκού Κόλπου και τα λιβάδια Ποσειδωνίας του.

O Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, πρώην Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών, αλλά και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ανάγκη προστασίας τους.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο Φορέας Διαχείρισης, χάρη στις προσπάθειες τόσο του προσωπικού του, όσο και της Διοίκησής του αλλά και της  τοπικής κοινωνίας έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικός παράγοντας για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και ως εταίρος της για την ανάδειξη του πλούτου της περιοχής και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης με δράσεις για την προώθηση του οικοτουρισμού καθώς και για την συνέχιση και υποστήριξη των σημαντικών αγροτικών κτηνοτροφικών και αλιευτικών  δραστηριοτήτων (ορυζοκαλλιέργεια/ μυδοκαλλιέργεια κλπ)».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με τον συγκεκριμένο νόμο τίθενται σε κίνδυνο οι Κοινοτικού ενδιαφέροντος προστατευόμενες περιοχές (ΠΠ) της χώρας, αφού καταργείται η προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως ο νόμος καταργεί όλους τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  (ΦΔΠΠ), οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατόπιν Ευρωπαϊκών επιταγών, παραβιάζοντας κατάφωρα το το πνεύμα και το γράμμα της Οδηγίας 92/43/EOK, όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕE).

Ακόμα τονίζεται πως αντικαθίσταται ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο, συμμετοχικό  με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δρώντων φορέων σε μια περιοχή και της κοινωνίας των πολιτών.

«Η ζωνοποίησης των προστατευόμενων περιοχών με χρήση κανόνων αστικού χώρου παραβιάζει κάθε αρχή προστασίας της φύσης και διατήρησης της βιοποικιλότητας στις προστατευόμενες περιοχές και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το παγκόσμια αποδεκτό σύστημα προστατευόμενων περιοχών της IUCN», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο συγκεκριμένος Νόμος μας θυμίζει τον παλιό καλό καιρό που πίσω από τον τίτλο του εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, δασικής νομοθεσίας περνούσαν οι πιο επιθετικές πολιτικές λεηλασίας του φυσικού κεφαλαίου, εξυπηρέτησης των μνημονιακών πολιτικών και περιθωριοποίησης της βούλησης της κοινωνίας. Σε ένα τέτοιο νόμο δε μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι και να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας με όσους αγωνίζονται για την ακύρωση  του. Ο αγώνας μας για μια περιβαλλοντική πολιτική που θα σέβεται την ίδια την φύση, τον άνθρωπο και θα μεριμνά για ένα πραγματικά αειφόρο μέλλον και θα βάλει στο κέντρο όλων των πολιτικών την κλιματική κρίση και την σωτηρία του πλανήτη μας  ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ