Skip to main content

Κάρπαθος-Διάσωση μεταναστών: Πήγαν να καταλάβουν το πλοίο και να εκτρέψουν την πορεία του

Οι μετανάστες αποπειράθηκαν να καταλάβουν το εμπορικό πλοίο και να εκτρέψουν την πορεία του για να αποβιβαστούν στην Ιταλία

Να καταλάβουν το εμπορικό πλοίο και να εκτρέψουν την πορεία του προκειμένου να αποβιβαστούν στην Ιταλία αντί της Ελλάδας προσπάθησαν ορισμένοι από τους περίπου 220 αλλοδαπούς, που διασώθηκαν νυχτερινές ώρες χθες από τη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικά μίλια νότια της Καρπάθου.

Επέβαιναν σε ξύλινο αλιευτικό σκάφος μήκους 16 μέτρων, το οποίο είχε αποπλεύσει πριν από περίπου τρεις ημέρες από τις ακτές του Λιβάνου με προορισμό την Ιταλία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο και οι επιβαίνοντες σε αυτό επικοινώνησαν με τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ενημερώνοντας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν τον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων, καθώς το πλοιάριο βρισκόταν εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης.

Το Λιμενικό έδωσε εντολή σε παραπλέον εμπορικό πλοίο με σημαία Μάλτας να προσεγγίσει το αλιευτικό και να παραλάβει τους αλλοδαπούς όπως και συνέβη. Μετά τη διάσωσή τους, ορισμένοι από τους αλλοδαπούς αντιλήφθηκαν ότι το φορτηγό πλοίο είχε βάλει ρότα όχι για την Ιταλία – όπως ήθελαν – αλλά για την Ελλάδα με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Πολιόρκησαν την καμπίνα του πλοιάρχου και προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα προκειμένου να τον υποχρεώσουν να αλλάξει πορεία και να τους μεταφέρει στην Ιταλία.

Λόγω της ανησυχίας για γενίκευση των επεισοδίων, κλιμάκιο ανδρών από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού έσπευσαν με μικρό ταχύπλοο σκάφος στο σημείο και επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο προκειμένου να διασφαλίσουν την ηρεμία στο κατάστρωμα.

Το πλοίο επρόκειτο να αγκυροβολήσει κοντά στο ακρωτήρι Κέφαλος της Κω απ’ όπου θα γίνει η μετεπιβίβαση των μεταναστών σε σκάφη του Λιμενικού και η μεταφορά τους στην Κω για τα περαιτέρω

Είναι το τέταρτο σκάφος από τις αρχές του έτους που αποπλέει από τις ακτές του Λιβάνου με προορισμό την Ιταλία. Τα δύο απ’ αυτά έχουν καταφέρει να φτάσουν στον προορισμό τους.

Πηγή: Καθημερινή