Skip to main content

Καρτέλ, χειραγωγήσεις και άλλες ιστορίες στον τομέα της Υγείας

Εντοπίστηκε καρτέλ, που χειραγωγούσε τους διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας, για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού.

Ετοιμαστείτε για νέες «βόμβες» στην αγορά, από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν και άλλα καρτέλ, το ίδιο ηχηρά, με αυτό των κατασκευαστικών εταιριών (όπου δρομολογούνται εξελίξεις, επίσης...). Οι ανακοινώσεις λένε οι ίδιες πληροφορίες είναι απλώς θέμα χρόνου.

Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα, εντοπίστηκε καρτέλ που χειραγωγούσε τους διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού. Εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα αποτελεί μία ακόμη μεγάλη υπόθεση νόθευσης διαγωνισμών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, ενώ ακολουθεί και άλλη. Πρόκειται για αυτή που χειραγωγούσε διαγωνισμούς αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη Βόρεια Ελλάδα και τελεί προς το παρόν ακόμα υπό διερεύνηση.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη υπόθεση, διερευνάται εδώ και αρκετά χρόνια, όπως και για άλλα είδη (για παράδειγμα τα ιατρικά αέρια), ενώ μάλιστα το 2012 είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) με την δεύτερη να καταγγέλλει αδράνεια εκ μέρους της πρώτης.

Καταγγελίες τις οποίες τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αντικρούσει υποστηρίζοντας ότι υπήρξε αυθημερόν ανταπόκριση και απευθείας επικοινωνία με την πρόεδρο της ΕΠΥ τόσο για συγκεκριμένο διαγωνισμού φίλτρων τεχνητού νεφρού όσο και διαγωνισμούς για άλλης κατηγορίας ιατρικά είδη. Όμως, τώρα, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η ιστορία επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.