Skip to main content

ΚΑΣ: Κήρυξη 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό

Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο - Η συμβιβαστική απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 15-1 μετά από συνεδρίαση 9 ωρών

Την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων στο Ελληνικό αποφάσισε έπειτα από μία συνεδρίαση εννιά ωρών το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με πλειοψηφία 15-1, προκρίνοντας ουσιαστικά μία μέση λύση.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων:

- Η μία προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων

- Η δεύτερη, που τελικά υιοθετήθηκε, προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280, εν τέλει) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Σημειώνεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης.

Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη:

α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και

β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις για την επενδύση στο Ελληνικό.

Στην προσφυγή τους οι οργανώσεις, επισημαίνουν την μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.