Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
x

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΠΕ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται το σχέδιο του νέου χωροταξικού των ΑΠΕ.

«Στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το σχέδιο του νέου χωροταξικού των ΑΠΕ», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. 

Ο κ. Κασαπίδης εξήγησε ότι «το Χωροταξικό Σχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση όπου φορείς και πολίτες θα μπορέσουν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους και μετά τις απαραίτητες βελτιώσεις θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την εκπόνηση νέου Χωροταξικού Σχεδίου για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάρκων και Ανεμογεννητριών στη Δυτική Μακεδονία ζήτησε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα οι μέχρι σήμερα αιτήσεις αδειοδότησης Φωτοβολταϊκων και Αιολικών πάρκων, που λόγω μεγέθους έπρεπε να λάβουν γνωμοδότηση από την Περιφέρεια, να βρίσκονται στην αναμονή έως ότου ολοκληρωθεί το νέο χωροταξικό σχέδιο.  

Στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κοζάνη για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, ο κ. Κασαπίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την καθυστέρηση του χρόνου απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων λόγω των διεθνών εξελίξεων και των τιμών του φυσικού αερίου καθώς και των δηλώσεων του πρωθυπουργού για το μεγάλο σχέδιο του υδρογόνου που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη αναμένεται να μεταμορφώσει το ενεργειακό μοντέλο της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες γύρω από την ολοκλήρωση των διαδικασιών της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας - Μπίτολα καθώς και οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με την ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Πτολεμαΐδας - Κοζάνης που μέρος της καταστράφηκε λόγω επέκτασης των ορυχείων της ΔΕΗ. Δήλωσε ότι «σε σύντομο διάστημα πρέπει να κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να γνωρίζουν τις σιδηροδρομικές εξόδους προς την κεντρική Ευρώπη» μιας και η γραμμή Φλώρινα - Μπίτολα συνδέεται με το δίκτυο που οδηγεί στην Κεντρική Ευρώπη.

Καταληκτικά εξέφρασε ικανοποίηση που η Δυτική Μακεδονία λαμβάνει σημαντικό ποσό για την ενίσχυση των νέων αγροτών που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε θα μπορέσουν να καλυφθούν και οι 1.062 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ