Skip to main content

Κασουλίδης: Προέχει η ποιότητα της λύσης για το Κυπριακό

H ποιότητα της λύσης του Κυπριακού προέχει του χρόνου επίτευξής της, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, σημασία έχει η ποιότητα της λύσης στο Κυπριακό και προέχει του χρόνου επίτευξής της, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Επεσήμανε ότι πρόθεση στις συνομιλίες είναι η επικέντρωση στις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, σε αναζήτηση συγκλίσεων επί αυτών. Τίποτε, τόνισε ο κύριος Κασουλίδης, δεν πρέπει να αφεθεί να λυθεί μετά τη λύση του Κυπριακού, γιατί έτσι διαιωνίζεται και το πρόβλημα.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την προθυμία να προεδρεύσει συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, είτε εντός είτε εκτός Κύπρου. Απάντησα, είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης, ότι αυτό θα είναι τιμή για μας, αλλά συνέστησα να επιλεγεί ο χρόνος με προσεκτικό τρόπο, για να αποδώσει ουσιαστικά μια τέτοια συνάντηση σε επίπεδο γενικού γραμματέα.

Για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την αμερικανική κυβέρνηση, κυρίως εκ μέρους του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Χωρίς, πρόσθεσε, αυτές οι επιθυμίες να αποτελούν χρονοδιάγραμμα, δεν παραγνωρίζουμε τη θετική επίδραση επί θητείας τους. Γι' αυτό, ανέφερε και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την πρόθεση για λύση εντός του 2016.

Για τον ρόλο της Αγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αναμένει παροτρύνσεις και διαμεσολάβηση, ώστε να γίνουν εκατέρωθεν κατανοητές οι θέσεις, για να μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.