Skip to main content

Καστανίδης: Γιατί θα πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε δύσκολο το σενάριο να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία

Εκλογές τον Σεπτέμβριο που δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και περίοδο ιδιαίτερης έντασης μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση βλέπει ο Χάρης Καστανίδης.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε δύσκολο το σενάριο να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία και να πάει σε εκλογές την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι, ακόμα κι αν λήξει αύριο ο πόλεμος, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν είναι υπέρ του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη το σενάριο των πρόωρων εκλογών ευνοούν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι η Κομισιόν έχει διαμηνύσει με πολλές παρεμβάσεις ότι, ακόμη κι αν ισχύσει ρήτρα διαφυγής, το 2023 σε χώρες με μεγάλο χρέος θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα για περιορισμό του ελλείμματος, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει περιοριστικές πολιτικές. Το δεύτερο είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής, που αποτέλεσε συνοδευτικό έγγραφο στην ψήφιση του νόμου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ότι όλα τελούν υπό την προϋπόθεση στο τέλος του 2022 να έχει διορθώσει η κυβέρνηση τη δημοσιονομική ανισορροπία, συνεπώς πολύ δύσκολα ο πρωθυπουργός θα πάει στην κατάρτιση προϋπολογισμού με συγκράτηση δαπανών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε ενδεχόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί στη ζώνη του 30%, με τους υπόλοιπους να είναι χαμηλότερα, χωρίς πάντως να θέλει να κάνει πρόβλεψη για το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα του. Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως ανέφερε, δεν είναι απίθανο ο πρωθυπουργός να μην πάει σε δεύτερες εκλογές, καθώς θα είναι δύσκολο να διανύσει μέσα σε 25 μέρες την απόσταση των οχτώ μονάδων που απαιτούνται για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πάντως, δεν απέκλεισε το σενάριο ευρείας συνεργασίας, τονίζοντας όμως ότι στην παρούσα φάση είναι λάθος η συζήτηση για συμμαχίες. Άλλωστε, όπως είπε, υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των στελεχών τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γεγονός που καθιστά απροσδιόριστο το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση προέβλεψε μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων με αρνητικές εξελίξεις για το πολιτικό σκηνικό και μάλιστα σε μία περίοδο κρίσης στα ελληνοτουρκικά. Σε προσωπικό επίπεδο, πάντως, τόνισε πως δεν έχει σημείο ιδεολογικής επαφής με τη ΝΔ, όμως έχει σημαντικές πολιτικές διαφορές και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε πως «η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για καλύτερες αποφάσεις».