Skip to main content

Καστανίδης: Ζητά επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, ίσως διεκδικήσει την προεδρία

Ο βουλευτής τονίζει ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να επιστρέψει στο ιστορικό του όνομα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τρέξει στην κούρσα της προεδρίας.

Να επιστρέψει το Κίνημα Αλλαγής στο ιστορικό του όνομα, το ΠΑΣΟΚ, ζητά ο Χάρης Καστανίδης, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και ο ίδιος στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, όταν θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να επιστρέψει στο ιστορικό του όνομα. Η μελλοντική προοπτική αποκτά νόημα και σημασία στηριζόμενη και στην ιστορική μνήμη». Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ οι οποίες προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα ο κ. Καστανίδης αναφέρει ότι «όλοι συνομολογούν πως οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το Καταστατικό. Σε ό, τι αφορά τη σχέση προσώπων και ιδεών, επισημαίνω το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν έχει σημασία μόνο τι λέγεται, αλλά ποιο πρόσωπο τα λέει. Οι υψηλές ιδέες, οι ενδιαφέρουσες αφηγήσεις και οι μεγάλες πολιτικές προϋποθέτουν και σοβαρά πρόσωπα». Ερωτηθείς, δε, για το εάν ο ίδιος σκέφτεται να είναι υποψήφιος για την αρχηγία, αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας πως «οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται πάντοτε στον κατάλληλο χρόνο».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και ενδεχομένως και άλλων δυνάμεων ο κ. Καστανίδης θέτει τρεις παραμέτρους:

1) Να ενδυναμωθεί το πολιτικό βάρος του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, με την επικύρωση της ευρείας εκλογικής του επιρροής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η σαφής ιδεολογικοπολιτική ταυτότητά του, η οργανωτική και πολιτική αυτονομία του και η αυξημένη επιρροή του αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την προοπτική επιτυχούς προοδευτικής διακυβέρνησης.

2) Να αποκατασταθεί η έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης, μέσα από σειρά ιδεολογικών και προγραμματικών επεξεργασιών, που θα την επανανοηματοδοτούν. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια δεν χωρούν αποκλεισμοί.

3) Να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια για την θυελλώδη κρίση χρέους, να επιχειρηθεί η ανάγνωσή της και των συμπερασμάτων της, με αίσθηση του καθήκοντος αληθείας και της ηθικής της ευθύνης. Η αλήθεια είναι πάντα λυτρωτική και ευεργετική για τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Τι διάλογο μπορείς να κάνεις υπό την σκέπη π.χ. του μυθεύματος ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση ή υπό την επιρροή της ρητορικής περί γερμανοτσολιάδων που πρόδωσαν τη χώρα;

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι πριν απ’ αυτά θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για το τι είναι προοδευτικό σήμερα. «Πρέπει να λύσουμε πρώτα το ταυτοτικό ζήτημα. Η ταυτότητα είναι το διαβατήριο για την αναγνώριση και τη δικαίωσή σου από την κοινωνία των πολιτών. Για να δώσω ένα παράδειγμα. Είναι προοδευτική πολιτική η γενικευμένη άρνηση της διαφανούς αξιολόγησης των διοικητικών συστημάτων και των ανθρώπων τους (γενική διοίκηση, εκπαίδευση, ασφάλιση κοκ) ή το αντίστροφο; Με βάση την απάντηση του παραδείγματος, οδηγείσαι στην αναζήτηση αμφίβολων οριζόντιων κοινωνικών συμμαχιών ή στην αναζήτηση συμμαχιών ανάμεσα στις πιο δημιουργικές δυνάμεις κάθε κοινωνικής ομάδας, με βάση τη συνειδητή δέσμευσή τους σε ένα πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Βλέπετε τις συνέπειες»; Προσθέτει, δε, ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που θα συμφωνήσουν στην ταυτότητα της προοδευτικής διακυβέρνησης, επόμενη υποχρέωση έχουν να αποδείξουν ότι μπορούν να ωθήσουν τα πράγματα προς προγραμματικές συγκλίσεις, υπερβαίνοντας εσωτερικές αντινομίες τους. Μια διακριτή αντινομία στο Κίνημα Αλλαγής είναι οι αποκλίνουσες στρατηγικές των στελεχών του πρώτης γραμμής και το γεγονός ότι η κοινωνική του βάση απέκτησε, κοντά στα αντιδεξιά της χαρακτηριστικά, μια πολεμική οπτική απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της λοιδωρίας και της εχθροπάθειας που υπέστη στη διάρκεια της κρίσης. Η ευδιάκριτη αντινομία στον ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο ότι η εκλογική του βάση είναι κυρίως κεντροαριστερής προέλευσης, με διαμορφωμένη κουλτούρα πριν από την ένταξή του σε αυτόν, ενώ η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του είναι κομμουνιστογενής και η πλειοψηφία των κομματικών του στελεχών προσηλωμένη στην αναπαραγωγή αντιπασοκικών στερεοτύπων. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να μετακινηθούν τείχη».

Ερωτηθείς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο κ. Καστανίδης σημειώνει ότι «για την κυβέρνηση ταιριάζει η διατύπωση του Τσώρτσιλ: «επιτυχία είναι να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία με τον ίδιο πάντα ενθουσιασμό».

Τέλος, θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο. Παράλληλα εκτιμά πως «μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να προκύψει στις επόμενες εκλογές, με την εφαρμογή της αναλογικής, μόνον αν το επιτρέπουν οι αριθμοί. Και επειδή αυτό θα το ξέρουμε την επομένη των εκλογών, οι οριστικές απαντήσεις θα δοθούν μετεκλογικά, όχι προεκλογικά. Η μόνη βέβαιη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές πρέπει να είναι ότι αποκλείεται σύμπραξη με τη Δεξιά».

Πηγή: ieidiseis.gr