Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
x

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ: ΜΕ ΝΕΑ NAVTEX ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ORUC REIS- ΜΕ ΑΝΤΙNAVTEX ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η αντίστοιχη τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη».

Την παράταση των ερευνών του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο σηματοδοτεί η νέα NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Ως εκ τούτου οι έρευνες παρατείνονται έως τις 27 Οκτωβρίου.

Κατά πληροφορίες το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, ήταν σε απόσταση 30-35 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Oruc Reis έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic και κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.

Την ίδια ώρα, από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εκδόθηκε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ