Skip to main content

Καστελόριζο:Τουρκικά σκάφη παρενόχλησαν επιχείρηση διάσωσης μεταναστών

Η Τουρκική Ακτοφυλακή δεν προέβη σε καμία κίνηση αποτροπής της λέμβου να περάσει στην πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ελληνική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών φέρεται να παρενόχλησε η τουρκική Ακτοφυλακή στη νησίδα Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελόριζου πριν από λίγες ώρες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα.

Νωρίς το πρωί λέμβος με περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αναφέρει το kathimerini.gr, κατευθύνθηκε στη νησίδα Στρογγύλη, σχεδόν συνοδευόμενη από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο δεν προέβη σε καμία κίνηση αποτροπής της λέμβου να περάσει στην πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η ελληνική πλευρά ήταν προετοιμασμένη και άμεσα ενεργοποιήθηκε αποστολή Έρευνας και Διάσωσης, με πλωτό του λιμενικού και σκάφη του Ελληνικού Στρατού να κατευθύνονται στη Στρογγύλη.

Εν συνεχεία, τα πληρώματα του Λιμενικού και του Στρατού Ξηράς δέχθηκαν παρενόχληση δι' ασυρμάτου από την Τουρκική Ακτοφυλακή, ωστόσο η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης ολοκληρώθηκε δίχως περαιτέρω προβλήματα.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τις ελληνικές αρχές στο Καστελόριζο.

Η Αθήνα δεν θεωρεί το περιστατικό ως κάτι σοβαρό ωστόσο εστιάζει στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ουσιαστικά ενεθάρρυνε την τουρκική λέμβο να περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

φωτογραφία αρχείου