Skip to main content

Κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ η δυτική Θεσσαλονίκη-Μπροστά μόνο σε δύο δήμους η ΝΔ

Μόλις σε δυο από τους 14 δήμους της Α' και Β' εκλογικής περιφέρειας προηγείται η Νέα Δημοκρατία. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και στη Βόλβη.

Αξιοσημείωτες μεταβολές στις επιλογές του εκλογικού σώματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης καταγράφονται από τις χτεσινές εκλογές, σε σύγκριση με εκείνες του προηγούμενου Ιανουαρίου, δηλαδή σε διάστημα περίπου εννέα μηνών.

Οι αλλαγές στη στάση του εκλογικού σώματος στις δυο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας είναι ενδεικτικές της κινούμενης άμμου στην οποία κινούνται πλέον όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί.

Η Voria.gr κατέγραψε ενδιαφέροντα στοιχεία για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης, που άλλωστε είναι και ο μεγαλύτερος στη Βόρεια Ελλάδα πληθυσμιακά και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ η δυτική Θεσσαλονίκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Θεσσαλονίκης, παρά την απώλεια τριών βουλευτών προς τη Λαϊκή Ενότητα (ενδεικτικό και των ψήφων που ελάμβαναν) και παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού, ειδικά στην Α' Θεσσαλονίκης, ήταν εξαιρετικά αποδυναμωμένος (και από την επιλογή των στελεχών που εμφορούνται από τις ιδέες της «Κίνησης των 53» να αποχωρήσουν από τα κομματικά όργανα και να απέχουν πρωτίστως τυπικά, αλλά και μερικώς ουσιαστικά από τον προεκλογικό αγώνα), κατόρθωσε να αυξήσει έστω και οριακά το ποσοστό του σε σχέση με τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Από το 33,19% πήγε στο 34,72%. Εννοείται ότι σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, λόγω της σημαντικής αύξησης της αποχής σε αυτές τις εκλογές (κατά 9,5 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο). Η αύξηση άνω της μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας είναι ισορροπημένη και στις δυο εκλογικές περιφέρειες.

Οι δήμοι που έδωσαν τα υψηλότερα ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην Α' Θεσσαλονίκης. Στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης και στο δήμο Παύλου Μελά, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πήρε ποσοστό άνω του 40%, ενώ κοντά στο 38,5% πήρε στους δήμους Νεάπολης Συκεών, Κορδελιού Ευόσμου και Δέλτα. Η δυτική Θεσσαλονίκη δηλαδή στο πολεοδομικό συγκρότημα στήριξε σημαντικά στο ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος συνυπολογίσει ότι σε αυτούς τους δήμους ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην Κεντρική Μακεδονία!

Μέσα στους οχτώ πρώτους δήμους σε ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία είναι δυο της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Καλαμαριάς και Θερμαϊκού), με ποσοστό άνω του 36%.

Από τα χαμηλότερα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία παίρνει στους ετεροδημότες της Β' Θεσσαλονίκης (27,3%), αλλά και σε δήμους της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, όπως Πυλαίας Χορτιάτη (29,64%) και Λαγκαδά (30,23%).

Στο δήμο Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 32,05%, και λίγο παραπάνω στο δήμο Ωραιοκάστρου.

Οι διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου είναι χτυπητές. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό γύρω στο 36% στους δήμους Παύλου Μελά, Θερμαϊκού, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Νεάπολης Συκεών, Καλαμαριάς και Δέλτα. Πάλι ήταν ανάμεσα στους καλύτερους σε ποσοστά δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά τα ποσοστά του κόμματος ήταν περιορισμένα σε σχέση με τις χτεσινές εκλογές. Επίσης, οι χειρότεροι σε ποσοστά δήμοι στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν Λαγκαδά, Πυλαίας Χορτιάτη και Βόλβης, όπου όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε τα διατήρησε, είτε τα αύξησε ελάχιστα στη χτεσινή αναμέτρηση.

Στη Β' Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος μόνο στους δήμους Λαγκαδά και Πυλαίας Χορτιάτη, πίσω από τη ΝΔ, ενώ στην Α' Θεσσαλονίκης ήρθε πρώτο κόμμα σε όλους τους δήμους. Αυτή τη φορά σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου πήρε και το δήμο Βόλβης.

Με δυο από τους 14 δήμους η ΝΔ

Η ΝΔ διατήρησε σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης συνολικά τα ποσοστά της, με μια ανεπαίσθητη αύξηση στο 0,4%. Πλέον παγιώνει τις δυνάμεις της στο νομό στο 26% - 27% κρατώντας σαν «κάστρα» μόνο δυο από τους 14 δήμους (Λαγκαδά και Πυλαίας Χορτιάτη), όπου παραμένει πρώτο κόμμα.

Κατέγραψε ποσοστό 26,87% χτες και στις δυο εκλογικές περιφέρειες (0,4% πάνω από το ποσοστό του Ιανουαρίου), με αντίστοιχες μεταβολές σε καθεμιά από τις δυο περιφέρειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο καλύτεροι σε ποσοστά δήμοι της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία από το νομό Θεσσαλονίκης είναι οι δήμοι Λαγκαδά και Πυλαίας Χορτιάτη στη 14η και 15η θέση αντίστοιχα! Στο Λαγκαδά μάλιστα το ποσοστό της είναι οριακά μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο Ιανουάριο (από 33,44% στο 32,78%), αντιθέτως στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη αύξησε το ποσοστό της πάνω από δυο μονάδες (από 30,72% στο 32,92%).

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι τα χαμηλότερα ποσοστά της η ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία τα καταγράφει σε πέντε δήμους της Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών, Κορδελιού Ευόσμου, Αμπελοκήπων Μενεμένης και Καλαμαριάς). Στους δήμους με τα χειρότερα ποσοστά της (κάτω από 30%) στην Κεντρική Μακεδονία είναι άλλοι πέντε δήμοι της Θεσσαλονίκης (Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου).

Στο δήμο Θεσσαλονίκης η ΝΔ αύξησε πάντως σημαντικά το ποσοστό της κι από 28,7% τον προηγούμενο Ιανουάριο έφτασε στο 30,18% χτες.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης (85ο δήμου Θεσσαλονίκης) η ΝΔ έπιασε το υψηλότατο ποσοστό 40,52%, που πάντως σε σύγκριση με το 41,61% του Ιανουαρίου είναι περιορισμένο...

Οριακά πρώτη η ΝΔ στο 53ο εκλογικό τμήμα Βραχιάς του δήμου Δέλτα, όπου ψηφίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας (μία μονάδα πάνω από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ), με το ποσοστό της πάντως να σημειώνει θεαματική αύξηση σε σχέση με του προηγούμενου Ιανουαρίου κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες...