Skip to main content

«Κατά 51% οι ευθύνες στο Μάνατζμεντ για την κρίση»

«Μάνατζμεντ :Η επόμενη μέρα». Συνέπειες της κρίσης στις αρχές και μεθόδους του Μάνατζμεντ και του Επιχειρείν είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου Αριστοτέλης που διοργανώνει η ΕΕΔΕ Μακεδονίας από 19-2

Κατά 51% ευθύνες στο μάνατζμεντ αποδίδουν για την κρίση οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που μετείχαν σε σχετική έρευνα του ICM, ενώ οι συνέπειες της κρίσης στις αρχές και μεθόδους του  Μanagement και του επιχειρείν αποτελεί και το θέμα του 10 Διεθνούς Συνεδρίου Διοίκησης Επιχειρήσεων «Αριστοτέλης», που οργανώνει η ΕΕΔΕ Μακεδονίας από 19-20 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Porto Palace.


Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΔΕ Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Σταυρόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε χθες εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σοβαρά «συμπτώματα» της κρίσης στην Ελλάδα θα φανούν τη διετία 2010-2011 και ότι φέτος απλά παρουσιάστηκαν τα πρώτα «χτυπήματα».  Επικαλέστηκε την έρευνα του Ιnstitute Crisis Management στην οποία μετείχαν 160 επιχειρήσεις ότι κατά 38% ευθύνεται η μη κατανόηση του μάνατζμεντ κατά την εφαρμογή του  και κατά 18% άλλοι παράγοντες. Ο κ. Σταυρόπουλος παραδέχθηκε ότι «έχουμε κάνει λάθη ως μάνατζμεντ και να μην αναζητούμε τις ευθύνες σε άλλους τομείς. Η κρίση χτύπησε την πραγματική οικονομία σε σημεία που βασιζόταν να στηριχθεί».


Επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι δυο βασικοί κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας που είναι τα τρόφιμα και οι κατασκευές, καθώς το 70% των υλικών που κατευθύνονται στην οικοδομή παράγονται στην Ελλάδα. Ο κλάδος των κατασκευών δέχεται μεγάλο πλήγμα, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει κάμψη κατά 50% και πρέπει να στηριχθεί, τόνισε. Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα είπε ότι αυτός δεν έχει εκτεθεί πραγματικά στην κρίση και είναι έτοιμος να επιστρέψει τα κεφάλαια που έλαβε ως στήριξη, αλλά υποχρεούται να τα κρατήσει μέχρι το Μάιο του 2010. Η βοήθεια που παρασχέθηκε στις τράπεζες τις βοήθησαν να αντιμετωπίσουν  τις επιπτώσεις που είχαν οι επενδύσεις τους στο εξωτερικό. 


Κατά τη γνώμη του στο μέλλον πρέπει να επιχειρείται μακροχρόνιος σχεδιασμός, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα στόχων. Πάντως οι ευθύνες του μάνατζμεντ και οι νέες μεθοδολογίες που πρέπει να χαραχθούν μετά την κρίση, ώστε αυτή να αποτελέσει μια νέα αναπτυξιακή ευκαιρία για το μέλλον, θα εξεταστούν στο συνέδριο «Αριστοτέλης». Ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι "δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε και ποιο θα είναι το τέλος αυτής της κρίσης, το βέβαιο είναι πάντως οτι μετά τη λήξη της τίποτε δεν θα είναι το ίδιο. Και σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που θα υποστεί δραστικές αλλαγές είναι το μάντατζμεντ, ως επιστήμη και τεχνική, αλλά και οι έχοντες την ευθύνη άσκησής του. Κι αν οι επιχειρήσεις δεν δουν την κρίση ως κατάλληλη στιγμή, για να φέρουν στην επιφάνεια νέες δεξιότητες διοίκησης, για να αναδείξουν καλούς εργαζόμενους, τότε το παιχνίδι της επιβίωσης θα έχει χαθεί για πάντα", υποστήριξε.


Ανάμεσα στις προτάσεις προς την κυβέρνηση και το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων που πρέπει να ακολουθήσουν, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Μανόλης Σίμογλου ανέφερε τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τη μείωση των δαπανών και τη στήριξη των κλάδων.
Πάντως λόγω συζήτησης του προϋπολογισμού στη βουλή στο συνέδριο δεν θα παραστεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αν και είχε προσκληθεί ως ομιλίτρια σε δείπνο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Κατσέλη.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν είναι:
-Ο ρόλος της πολιτικής στην οικονομική κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
-Παιδεία και μάνατζμεντ της επόμενης μέρας.
-Διεθνείς μακροοικονομικές αλλαγές και μάνατζμεντ.
-Λειτουργίες του μάνατζμεντ, κρίση-αντίδοτα.