Skip to main content

Κατά της μείωσης του ορίου συναλλαγών με μετρητά η ΠΟΒΑΚΩ

Επιστολή ΠΟΒΑΚΩ σε Σταϊκούρα: Ζητά την αύξηση του ορίου για τη χρήση μετρητών στα 2.000 ευρώ αντί για το ποσό που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Την ανάγκη αύξησης της χρήσης μετρητών, αντί του περιορισμού (από 500 ευρώ σε 300) όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, επισημαίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), Πέτρος Καλπακίδης.

Αναφερόμενος στο γενικό πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ επισημαίνει πως «το φορολογικό νομοσχέδιο δείχνει καταρχήν πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας το στίγμα μιας φιλικής πολιτικής προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών είναι και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019».

Ωστόσο, σχετικά με το άρθρο 13 (τροποποίηση άρθρου 23 ΚΦΕ για μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες) η ΠΟΒΑΚΩ στην επιστολή της τονίζει πως «η μείωση  στα 300 από 500 ευρώ αναφορικά με το όριο πληρωμών με μετρητά φτάνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα χωρίς να δικαιολογεί την πρόφαση της «φοροδιαφυγής» για την οποία επιβάλλεται. Αντίκειται στην ελευθερία των συναλλαγών και της επιλογής του τρόπου συναλλαγής (χαρτονομίσματα ή ηλεκτρονικό χρήμα). Την ίδια ώρα  μετατρέπει τους επαγγελματίες σε συνεταίρους της τράπεζας με χρεώσεις στις συναλλαγές POS επί του τζίρου της επιχείρησης, αλλά και έρμαια των όποιων χρεώσεων επιλέξουν να επιβάλουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα αφαιρεί από τους ιδιώτες την ελευθερία επιλογής πληρωμής (μετρητά ή κάρτα)».

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΒΑΚΩ ζητά την αύξηση του ορίου για τη χρήση μετρητών στα 2.000 ευρώ. Επιπρόσθετα στην επιστολή της η ΠΟΒΑΚΩ κάνει ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του φόρου πολυτελείας στα κοσμήματα, που ταλαιπωρεί τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας από το 2010, οπότε και επιβλήθηκε.

«Ο εν λόγω φόρος αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, ωρολογίου και οδηγεί σε συρρίκνωση ενός χώρου από τους πλέον συναλλαγματοφόρους της ελληνικής οικονομίας (μέσω του τουρισμού) και παράλληλα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η αργυροχρυσοχοΐα αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν της ελληνικής παραγωγής με πολιτιστικές διαστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φόρος πολυτελείας δεν υφίσταται σε γειτονικές μας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, αλλά ούτε και στην Ιταλία, που είναι και η κύρια ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδας εντός της ΕΕ.» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Η ΠΟΒΑΚΩ προσθέτει πως «δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως κάποια από τα προϊόντα της αργυροχρυσοχοΐας είναι λατρευτικά αντικείμενα (π.χ. οι σταυροί) αλλά και αντικείμενα συμβολισμού (βέρες). Κατά συνέπεια είναι αδιανόητο να επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα εν λόγω είδη. Επιπρόσθετα ο φόρος πολυτελείας, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα, αντιθέτως επέφερε σημαντικό πλήγμα σε σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρέπει να σημειώσουμε τη μικρή συμμετοχή των εισπράξεων του φόρου πολυτελείας ως ποσοστό στο σύνολο των κρατικών φορολογικών εσόδων και συγκεκριμένα για το 2017, το σύνολο των λοιπών φόρων κατανάλωσης ήταν μόλις το 0,7%, όπου ο φόρος πολυτελείας αφορά μόνο ένα μέρος τους, επί των συνολικών φορολογικών εσόδων. Ζητούμε ο συγκεκριμένος αντιαναπτυξιακός φόρος να καταργηθεί για αντικείμενα του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας κόστους άνω των 1.000 ευρώ, που θα είναι και το αποδοτικότερο για τον κλάδο».

Τέλος, σχετικά με το άρθρο 28 (τροποποίηση άρθρου 50 ΚΦΔ) η ΠΟΒΑΚΩ ζητά «την αποσύνδεση της προσωπικής ευθύνης των προέδρων των επαγγελματικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η τιμωρητική κίνηση να δεσμεύονται οι προσωπικοί λογαριασμοί επιχειρηματία που παράλληλα είναι πρόεδρος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για τον ίδιο. Παράλληλα το ενδεχόμενο προσωπικής ευθύνης για μία σειρά ζητημάτων που μπορεί να ανακύψουν αποτελεί τροχοπέδη για οποιονδήποτε επιλέξει να ασχοληθεί με τα κοινά».