Skip to main content

Κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην πλατεία Ελευθερίας

Τα αρχαιολογικά ευρήματα, τμήμα τείχους και μπετοσίδερα από παλιό κτίσμα, εντοπίστηκαν, τον Μάϊο, κατά τη διάρκεια εργασιών στην πλατεία Ελευθερίας

Την κατάχωση των αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία βρέθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, αποφάσισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα, τμήμα βυζαντινού τείχους, αλλά και μπετοσίδερα από παλιό κτίσμα ταχυδρομείου, εντοπίστηκαν, στα μέσα Μαΐου, κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας, όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ήδη καταγραφεί από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και θα καταχωθούν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν, λόγω των αρχαίων, καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Από την έναρξη του έργου της ανάπλασης του χώρου της πλατείας Ελευθερίας, οι εργασίες πραγματοποιούνται παρουσία αρχαιολόγου, ο οποίος έχει προσληφθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο χώρο πραγματοποιούνταν συγκεκριμένες τομές – σκάμματα, μετά από υποδείξεις του αρχαιολόγου. Σε κάποια από τις πρώτες τομές εντοπίστηκε το ίχνος του τείχους και κάποια μπετοσίδερα. Όλο το προηγούμενο διάστημα γα τις εξελίξεις των ανασκαφών κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνταν σύσκεψη με τον ανάδοχο, την αρχαιολογική υπηρεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 12 μήνες. Το ηλιακό ρολόι, η ανάδειξη του βυζαντινού τείχους και τα επιδαπέδια φωτιστικά σώματα είναι μεταξύ των στοιχείων που συμβάλλουν στην αλλαγή εικόνας στην πλατεία.