Skip to main content

Καταδικάστηκε 65χρονος που αποπλάνησε 14χρονο μέσω Facebook

Ο καταδικασθείς, μιλούσε μέσω Facebook σε ανήλικα αγόρια, επιδιώκοντας συνάντηση με σκοπό τη σεξουαλική επαφή μαζί τους.

Ποινή κάθειρξης εννέα ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε έναν 65χρονο άνδρα που αποπλάνησε ένα 14χρονο αγόρι το οποίο προσέγγισε μέσω Facebook, το 2013 στην Θεσσαλονίκη.

Ο υπεράνω πάση υποψίας οικογενειάρχης ζούσε στη Δράμα και ήταν Διευθυντής στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θέση από την οποία απολύθηκε πειθαρχικά όταν ασκήθηκε η δίωξη σε βάρος του. Όπως αποδείχθηκε, ο άνδρας διατηρούσε ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook με το όνομα “Steve Papa”, μέσω του οποίου έστελνε αιτήματα φιλίας σε ανήλικα αγόρια, ξεκινούσε συνομιλία μαζί τους και τα παρότρυνε να συναντηθούν για να έρθουν σε σεξουαλική επαφή μαζί του. Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ο άνδρας έστειλε αίτημα φιλίας σε ψεύτικο προφίλ δήθεν 13χρονου, το οποίο όμως διαχειρίζονταν αστυνομικοί, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το 2013 ο ηλικιωμένος, τότε 60 ετών, είχε προσεγγίσει ένα 14χρονο παιδί μέσω Facebook και αφού συνομιλούσαν με μηνύματα για λίγο καιρό, τον έπεισε να συναντηθούν από κοντά. Τον μετέφερε με το αυτοκίνητό του σε σπίτι κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εκεί ήρθαν σε σεξουαλική επαφή. Λίγους μήνες μετά, ο άνδρας συνευρέθηκε και πάλι με το παιδί, σε χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη.

Κατά την κατάθεσή του, ο νεαρός, πλέον 19 ετών, ανέφερε πως πήγε με τη θέλησή του στις συναντήσεις με τον άνδρα και ότι δεν έλαβε από αυτόν κάποιο «αντάλλαγμα», όπως αρχικά αναφερόταν στο κατηγορητήριο. Ακόμη, είπε πως συμφώνησε να συναντηθεί με τον ηλικιωμένο καθώς «ήταν πειστικός» κατά τη συνομιλία τους μέσω Facebook. Ο νεαρός είπε στο δικαστήριο πως η πρώτη συνεύρεση έγινε με τη συναίνεσή του, όχι όμως και η δεύτερη, κατά την οποία προσπάθησε να σταματήσει τον 60χρονο.

Ωστόσο, ο νεαρός δεν κατήγγειλε ποτέ τον ηλικιωμένο, ο οποίος τελικά έπεσε μόνος του στα δίχτυα της αστυνομίας, περίπου έναν χρόνο μετά. Συγκεκριμένα, για τη διερεύνηση άλλης υπόθεσης, αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων είχαν δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook, που δήθεν το χειριζόταν ένα 13χρονο ομοφυλόφιλο αγόρι, με εμφανή την ημερομηνία γέννησης (2001).

Ο κατηγορούμενος έκανε αίτημα φιλίας στο ψεύτικο προφίλ και ξεκίνησε να συνομιλεί με τον αστυνομικό, νομίζοντας πως μιλά με ένα υποψήφιο θύμα του. Όπως αποκάλυψε στο δικαστήριο ο αστυνομικός που χειριζόταν το προφίλ, ο άνδρας μιλούσε στον δήθεν 13χρονο περιγράφοντας τις ασελγείς πράξεις που επιθυμούσε να του κάνει και του ζητούσε επίμονα να συναντηθούν για να έρθουν σε σεξουαλική επαφή. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αποκάλυψε ότι είχε συνευρεθεί και στο παρελθόν με ανήλικο. Έτσι, οι αστυνομικοί του έστησαν ενέδρα, κανονίζοντας συνάντηση μαζί του σε πάρκο στην Χαριλάου, όπου και τον συνέλαβαν.

Κατά την απολογία του ο ηλικιωμένος είπε ότι νόμιζε πως τόσο ο 14χρονος, όσο και ο 13χρονος ήταν ενήλικοι, ισχυρισμό τον οποίο δεν δέχθηκε το Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ώσπου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό καθώς από την υπεράσπισή του ασκήθηκε έφεση, η οποία είχε αναστέλλουσα δύναμη στην ποινή.