Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
x

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Η Κομισιόν καταδικάζει κάθε μορφής διάκριση ή μη ανεκτική συμπεριφορά, υπογράμμισε ο προεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Κομισιόν καταδικάζει κάθε μορφής διάκριση ή συμπεριφορά μη ανοχής, καθώς βαίνουν αντίθετα στις αξίες πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση»: με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταδικάζει, σε απαντητική επιστολή του προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη, παλαιότερο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό», το οποίο, τον περασμένο Μάρτιο, στοχοποιούσε Ελληνίδες υπουργούς - στελέχη της κυβέρνησης και τη σύζυγο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ολόκληρη η απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Ευρωβουλευτή,

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας με την οποία καταδικάζετε το άρθρο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην ελληνική εφημερίδα "Μακελειό".

Αρχικά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Κομισιόν καταδικάζει κάθε μορφής διάκριση ή μη ανεκτική συμπεριφορά, καθώς βαίνουν αντίθετα στις αξίες πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισότητα των φύλων είναι δομικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, όπως η οπισθοδρόμηση έναντι στα δικαιώματα των γυναικών, η κινητοποίηση ενάντια στην ισότητα των φύλων, και τα λαϊκιστικά και εξτρεμιστικά κινήματα. Αυτά τα κινήματα εκδηλώνονται με σεξιστική και ρατσιστική γλώσσα και αντιδράσεις ενάντια στην πρόοδο επί των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της "ψηφιακής" βίας, είναι μία από τις πέντε προτεραιότητες της Κομισιόν στη "Στρατηγική Δέσμευση για την Ισότητα των Φύλων 2016-2019". Αυτό το πλαίσιο ορίζει τους στόχους και δράσεις για την εργασία της Επιτροπής για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Η Κομισιόν, επομένως, διασφαλίζει, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της, ότι αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν αντικείμενο σεβασμού -συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της αξιοπρέπειας ή του δικαιώματος μη διακριτικής μεταχείρισης».

Όπως σχετικά υπενθυμίζεται σε δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως αρμόδιος αντιπρόεδρος του ΕΚ για Θέματα Ισότητας των Φύλων είχε απευθύνει προσωπικές επιστολές τόσο στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι (δυο φορές), όσο και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λ. Μ. Πασκιέ. Ακόμη, έχει ζητήσει να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα και ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), που είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου, εθνοτικής καταγωγής, χρώματος, ιθαγένειας, θρησκείας, κ.λπ.

«Σας καλώ να καταδικάσετε έντονα την προσβλητική, βίαια φασιστική και σεξιστική επίθεση, που τροφοδοτεί το μίσος και είναι κατά της δημοκρατίας», τόνιζε στις επιστολές του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ