Skip to main content

Καταδικάζει το ΝΑΤΟ την απόπειρα δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του κάλεσε τη Ρωσία να ερευνήσει την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη «σοκαριστική» δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι με τον νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του νόβιτσοκ και κάλεσε τη Ρωσία να ερευνήσει την υπόθεση.

«Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι έπεσε θύμα μιας επίθεσης με έναν νευροτοξικό παράγοντα τύπου νόβιτσοκ. Είναι σοκαριστικό, και το καταδικάζω απερίφραστα», δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του Αλεξέι Ναβάλνι, που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία και έδειξαν ότι ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απολύτως μια καταδικαστέα πράξη», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στο παρελθόν», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της «για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη Ρωσία».

Καταδικάζει και ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε τη χρήση της σοβιετικού τύπου νευροτοξικής ουσίας νόβιτσοκ για την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο Βερολίνο.

«Θέλω να καταδικάσω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη σοκαριστική και ανεύθυνη χρήση μιας τέτοιας ουσίας», δήλωσε ο Λε Ντριάν σε ανακοίνωσή του.