Skip to main content

Πιερία:Καταδίκη 5 ατόμων για κομπίνα με επιστροφές ΦΠΑ σε συνεταιρισμό

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορινού είχαν εκδοθεί 1.158 πλαστές αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ καθώς και 2.053 εικονικά τιμολόγια ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε πέντε άτομα που κατηγορούνται ότι έστησαν κομπίνα από το 2001 μέχρι το 2008 με πλαστά τιμολόγια στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορινού Πιερίας, εισπράττοντας παράνομα επιστροφές ΦΠΑ και προκαλώντας ζημιά ύψους 3,2 εκατ. στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στο σκαμνί κάθισαν σήμερα πέντε συνολικά άτομα για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, της πλαστογραφίας, της φοροδιαφυγής και της χρήσης εικονικών τιμολογίων κατά περίπτωση. Σε 12 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο τότε πρόεδρος του συνεταιρισμού, σε 8 ο αντιπρόεδρος και μία υπάλληλος που εκτελούσε και χρέη γραμματέα ενώ δύο συνεταιριστές από τη Θεσσαλία σε κάθειρξη 10 ετών. Ένας υπάλληλος του συνεταιρισμού κρίθηκε αθώος. Οι υπόλοιποι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η έφεση που άσκησαν για αναστολή έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Ο πρώτος κατηγορούμενος θα καταβάλλει χρηματική εγγύηση ενώ οι στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι κατά περίπτωση.

Οι πέντε κατηγορούμενοι φέρονται να υπέβαλαν πλαστές αιτήσεις επιστροφής με στοιχεία πραγματικών δικαιούχων μαζί με τις γνήσιες αιτήσεις που κατέθετε ο συνεταιρισμός προς την ΔΟΥ Κατερίνης, ενώ μαζί με τις αιτήσεις υπέβαλλαν και εικονικά τιμολόγια. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια που εκδόθηκαν για δήθεν συναλλαγές με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τα οποία εντόπισαν οι φορολογικές αρχές.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του Κορινού είχαν εκδοθεί 1.158 πλαστές αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης καθώς και 2.053 εικονικά τιμολόγια ύψους 3.278.450 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι εκπροσωπούσαν αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι προέκυψε ότι είχαν άγνοια για υποβολή σχετικών αιτήσεων στη ΔΟΥ Κατερίνης. Στις απολογίες τους ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι πέντε αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.