Skip to main content

Καταδίκη Βούλγαρου μεσάζοντα σε παράνομη υιοθεσία βρέφους

Ο κατηγορούμενος μετά την σύλληψη του είχε αφεθεί ελεύθερος, με όρους. Εξαφανίστηκε και δεν παρέστη στη δίκη αλλά δικάστηκε σαν να ήταν παρών.

Ερήμην καταδικάστηκε ένας Βούλγαρος διαμεσολαβητής σε πώληση βρέφους που πραγματοποιήθηκε , πριν πέντε χρόνια , στη Θεσσαλονίκη.Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του επέβαλε κάθειρξη 7 ετών και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ καθώς κρίθηκε ένοχος για το κακούργημα της "διαμεσολάβησης σε παράνομη υιοθεσία με σκοπό το αθέμιτο όφελος, ενεργώντας από κερδοσκοπία".

Ο κατηγορούμενος μετά την σύλληψη του είχε αφεθεί ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους. Εξαφανίστηκε και δεν παρέστη στη δίκη αλλά δικάστηκε σαν να ήταν παρών. Δεν έγινε το ίδιο όμως και με τη συγκατηγορούμενη συμπατριώτισσα του, μητέρα του βρέφους, η οποία κατηγορείται για "παράδοση παιδιού σε υιοθεσία κατ' επάγγελμα με σκοπό την κερδοσκοπία". Η γυναίκα θεωρείται φυγόδικη και θα δικαστεί αν και εφόσον συλληφθεί.

Το δικαστήριο αθώωσε τον τρίτο συγκατηγορούμενο, έναν Έλληνα συνταξιούχο, που κατηγορήθηκε ότι μεσολάβησε για την παράνομη υιοθεσία. Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο τελευταίος ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας, σε άλλες υποθέσεις, και έτσι απαλλάχθηκε από την κατηγορία με βάση τη σχετική  ευνοϊκή διάταξη του νόμου.   

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Βουλγάρα μάνα παρέδωσε σε υιοθεσία το παιδί της , στις 22 Μαρτίου 2010. Η παράδοση έγινε σε χώρο στάθμευσης του Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τη μεσολάβηση του 2ου και 3ου κατηγορουμένου, αντί 10.000 ευρώ. Το κοριτσάκι είχε γεννηθεί 11 μέρες νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.