Skip to main content

H Voria.gr στον πρώτο ξενώνα της Praksis για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Η MKO Praksis δημιούργησε τον πρώτο της ξενώνα στη Θεσσαλονίκη όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 30 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια.

«Καλώς ήρθατε στο καινούριο σας σπίτι!»

Με αυτή τη φράση υποδέχτηκαν οι άνθρωποι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis τα δύο πρώτα παιδιά που πέρασαν το κατώφλι του νέου ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων αρρένων που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 20 περίπου ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την πρώτη δομή φιλοξενίας που δημιουργεί η Praksis στην πόλη μας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 18 που διατηρεί η οργάνωση σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα, την Πάτρα, την Αθήνα και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου.

Στα ηλιόλουστα δωμάτια, διακοσμημένα με μοντέρνα έπιπλα και «ντυμένα» με φωτεινά χρώματα έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο πλέον 14 ανήλικα παιδιά με χώρες καταγωγής το Μαρόκο, τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ συνολικά στη δομή μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 30 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στους νέους παρέχεται πέρα από τη διαμονή και τη σίτιση τους, μια σειρά υπηρεσιών όπως κοινωνική, ψυχολογική, ιατρική και νομική υποστήριξη καθώς στον χώρο υπάρχουν και διερμηνείς.

Το σημαντικότερο όλων όμως ίσως είναι ότι δίνεται στους εφήβους αυτούς η ευκαιρία να ζήσουν σε έναν όμορφο και ζεστό χώρο που δεν θυμίζει σε τίποτα τον πόλεμο, τις κακουχίες, τα camps αλλά και τα κέντρα κράτησης.

Φιλοσοφία της οργάνωσης, κατά την Χρυσούλα Πάτσου, υπεύθυνη Τύπου της Praksis, είναι οι ξενώνες που δημιουργούνται να προσφέρουν προστασία και οικειότητα. «Στόχος είναι τα παιδιά να ξεφύγουν από το κομμάτι της βίαιαης κατάστασης που ζούσαν τόσο καιρό. Γίνεται προσπάθεια ο ξενώνας να είναι το σπίτι τους», δηλώνει η ίδια στη Voria.gr.



Στον ξενώνα υπάρχει μεταξύ άλλων μια μεγάλη τραπεζαρία, ένα ευρύχωρο σαλόνι, τα διαμερίσματα των παιδιών αλλά και ένα δωμάτιο με υπολογιστές.

«Το internet corner είναι ένα από τα αγαπημένα τους σημεία καθώς εκεί μπορούν να δουν ταινίες από τις χώρες τους, να ακούσουν μουσική αλλά και να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους» αναφέρει η συντονίστρια του ξενώνα στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με την ίδια, ο αρχικός στόχος ο οποίος είναι να βρουν τα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον αλλά και ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ευτυχώς επετεύχθη. Επόμενος στόχος είναι οι νέοι να αρχίσουν να εντάσσονται στην τοπική κοινωνία μαθαίνοντας τη γλώσσα αλλά και επιδιδόμενοι σε διάφορες δραστηριότητες εκτός δομής.

Για αυτόν το λόγο, συμπληρώνει, τα παιδιά θα ξεκινήσουν μαθήματα στο διαπολιτισμικό σχολείο Θεσσαλονίκης ενώ σύντομα θα αρχίσουν να συμμετέχουν και σε μια σειρά δραστηριοτήτων, ανάλογα και με τα ενδιαφέροντα τους, οι οποίες σχετίζονται με τον αθλητισμό, την κατασκευή αντικειμένων, την ξυλουργική και πολλά άλλα.

«Είναι σημαντικό τα παιδιά να συναντούν κόσμο εκτός δομής, που ζει στην πόλη για να ενσωματωθούν καλύτερα» τονίζει ενώ συμπληρώνει ότι υπάρχουν ήδη κάποια παιδιά που θα αιτηθούν για άσυλο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι έφηβοι άνω των 15 ετών έχουν το δικαίωμα να βγουν μόνοι τους στην πόλη, με μοναδικό όρο να επιστρέφουν στο σπίτι μέχρι τις 9:30 το βράδυ.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη Τύπου, Χρυσούλα Πάτσου, η Praksis στηρίζει τους ασυνόδευτους μετανάστες και πρόσφυγες και μετά την ενηλικίωση τους, προσφέροντας τους στήριξη και σε πολλές περιπτώσεις διαμερίσματα όπου μπορούν να διαμείνουν μόλις κλείσουν τα 18.

Η κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων

Παρότι έχουν δημιουργηθεί αρκετές δομές φιλοξενίας ανά τη χώρα τον τελευταίο χρόνο τόσο από την Praksis όσο και από άλλες οργανώσεις, τα στατιστικά για τους ασυνόδευτους ανήλικους που ζουν εκτεθειμένοι στην Ελλάδα είναι απελπιστικά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περίπου 2.400 ανήλικα ασυνόδευτα ζουν αυτή τη στιγμή στην χώρα.

Τα 1.610 εξ αυτών είναι σε σε λίστα αναμονής για να φιλοξενηθούν σε μια δομή ενώ οι διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου έφταναν μόλις τις 1.191.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτιμά ότι από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.370 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες, με το 91% αυτών να είναι αγόρια και μόλις το 9% κορίτσια.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν συνολικά τέσσερις ξενώνες με συνολικό δυναμικό 140 θέσεων.