Skip to main content

Καταγγέλλει τις κλαδικές συμβάσεις η ΠΑΣΕΓΕΣ

Πρόταση τεσσάρων σημείων για την οικονομική και θεσμική εξυγίανση των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας.

Πρόταση τεσσάρων σημείων για την οικονομική και θεσμική εξυγίανση των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση Agrotica.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα, το πλαίσιο των τεσσάρων προτάσεων περιλαμβάνει:
 
-Εξορθολογισμό του κόστους απασχόλησης στις οργανώσεις. Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ θα καταγγείλει την κλαδική σύμβαση εργασίας και θα τεθεί σαν βάση η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, σε διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε το κόστος απασχόλησης στις ΑΣΟ να μην είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.
 
-Απόσυρση του Νόμου για τους Συνεταιρισμούς και έναρξη συζήτησης από μηδενική βάση.
 
-Εκπόνηση μελετών με οργανωμένο σχέδιο βιωσιμότητας για την εξυγίανση των οργανώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΑΣΕΓΕΣ θα υποβάλλει φάκελο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
 
-Προώθηση τροπολογίας που απαλλάσσει προέδρους και διοικήσεις για χρέη των συνεταιρισμών, η οποία έχει αποσυρθεί δυο φορές.
 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμίχας τα ληξιπρόθεσμα χρέη των συνεταιρισμών δεν υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ.
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ υπογράμμισε ότι σημειώθηκε σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2006 – 2011. Ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 με κάμψη μεγαλύτερη του 14% αλλά και τη διετία 2008 – 2009, με μείωση που υπερβαίνει το 4% και πλέον. 
 
Το 2010 και το 2011 προβλέπεται οριακή αύξηση, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις της Eurostat.