Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Ήταν πόλεμος» - Επέστρεψαν από την Τουρκία οι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (φωτο+vid)

Στις δηλώσεις τους στάθηκαν στις εικόνες της απόλυτης καταστροφής και χάους που αντίκρισαν στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Τουρκίας

Εξουθενωμένοι αλλά με υψηλό φρόνημα γνωρίζοντας πως έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να διασώσουν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια επέστρεψαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που επιχείρησαν στην πόλη Αντιγιαμάν της Τουρκίας.

Στις αφίξεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» στην αποστολή επιφύλαξαν θερμή υποδοχή μέλη της ΕΟΔ, τα οποία ξέσπασαν σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στη θέα των διασωστών, των δικών τους ανθρώπων πέφτοντας στην αγκαλιά τους με δάκρυα στα μάτια.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στην υποδοχή παραβρέθηκε η Τούρκος υποπρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Γκιοκτσέ Οβέρ, προσφέροντας μια ανθοδέσμη στους Έλληνες διασώστες.

Στις δηλώσεις τους στάθηκαν στις εικόνες της απόλυτης καταστροφής και χάους που αντίκρισαν στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές αδυνατώντας να πιστέψουν το μέγεθος και την έκταση της.

Επί πέντε μερόνυχτα επιχειρούσαν κατά από δυσμενείς συνθήκες, ξεκουράζονταν για λίγο μέσα σκηνές με την κατάσταση να επιδεινώνουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυτό που επίσης τους έκανε εντύπωση ήταν η θερμή αντιμετώπιση που έτυχαν από τους Τούρκους, οι οποίοι εκτός από τις ευχαριστίες, τους παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια.

Ο επικεφαλής της αποστολής, Γιάννης Παπαστάθης, περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσε, αντικρίζοντας τις εικόνες καταστροφής. «Τα συναισθήματα είναι πολλά, σύνθετα, ανάμεικτα μπερδεμένα. Στο αεροδρόμιο όπου περνούσαμε μας αναγνώριζαν, έβλεπαν το έργο και μας χειροκροτούσαν όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πόλεμος έχει γίνει, μεγάλη καταστροφή. Δεν είμαστε εμείς οι ήρωες: ήρωες είναι αυτοί οι άνθρωποι. Εμείς το αντιμετωπίσαμε πέντε - έξι ημέρες, αυτοί θα συνεχίσουν να το αντιμετωπίζουν».

«Αφήσαμε πίσω φίλους. Μας συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά. Ήμασταν διαρκώς ασφαλείς, ήταν δύναμη ψυχής για εμάς η βοήθεια που είχαμε από τις τουρκικές αρχές», δήλωσε, με τον ίδιο να μη μπορεί να ξεχωρίσει καμιά στιγμή, τονίζοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, βρήκαν και νεκρούς.  «Όλες οι στιγμές ήταν έντονες. Μπήκαμε σε 13 κτίρια, το κάθε κτίριο έχει τα δικά του συναισθήματα. Όλοι οι συγγενείς νομίζουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί. Βρήκαμε και νεκρούς. Οι συγγενείς θέλουν και τον πεθαμένο να τον βγάλουν, μας είπαν "σε παρακαλώ βγάλτε τον"».

Η Δανάη Μαυρουδή, μια από τις γυναίκες που συμμετείχε στην αποστολή σημείωσε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες για αυτούς που έμειναν άστεγοι, «από την ώρα που φτάσαμε μέχρι και που φύγαμε η κατάσταση ήταν τραγική».  «Οι άνθρωποι που έμειναν πίσω έχασαν τις οικογένειές τους. Χιλιάδες τα θύματα. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και όσο πιο γρήγορα γινόταν. Ο κόσμος εκεί μας αγκάλιασε. Τα παιδιά μας έφερναν τσάι, μας αγκάλιαζαν και μας έλεγαν ευχαριστώ στα ελληνικά», δήλωσε.

«Η εικόνα του πόλεμου είμαι μικρή μπροστά σε αυτό που αντίκρυσαμε» είπε ο Ανδρέας Κορίκης και συνέχισε: «μιλάμε για μια μαζική καταστροφή. Οι συνθήκες μας ξεπέρασαν. Φτάσαμε να επιχειρούμε με -15 βαθμούς Κελσίου».

Τα 27 μέλη της ΕΟΔ από την περασμένη Δευτέρα επιχείρησαν σε 13 κτήρια που είχαν καταρρεύσει, λειτουργώντας πάντα υπό τις οδηγίες της τουρκικής AFAD και χρησιμοποιώντας όλο τον διασωστικό εξοπλισμό που είχαν στη διάθεσή τους και την πολύτιμη βοήθεια του σκύλου έρευνας που ακούει στο όνομα Speedy.