Skip to main content

Κατακόρυφη αύξηση ελέγχων για παραεμπόριο-Κατάσχεση 98.119 προϊόντων

Κατά το χρονικό διάστημα από 19.08.2019 έως και την 31.12.2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.789 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 795 παραβάσεις

Συνολικά 98.119 τεμάχια ειδών παρεμπορίου, κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2019 σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, καταγράφηκε αύξηση κατά 731% συγκριτικά με το 2018 όταν κατασχέθηκαν 11.808 τεμάχια.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία κατά το χρονικό διάστημα από 19.08.2019 έως και την 31.12.2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.789 έλεγχοι (199% αύξηση των πραγματοποιούμενων ελέγχων συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018) και βεβαιώθηκαν συνολικά 795 παραβάσεις (90% αύξηση των βεβαιωμένων παραβάσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018).

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες: Αττικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Σερρών, Ροδόπης, Έβρου, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Από τα αρμόδια κλιμάκια επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 646.400 ευρώ, αυξημένα κατά 114% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 όταν επιβλήθηκαν πρόστιμα 301.884 ευρώ.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της διυπηρεσιακής συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, το Λιμενικό Σώμα, τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές.  Αξιοποιήθηκε το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και δεκάδες στελέχη από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις βόρειες πύλες εισόδου της χώρας.

Πρόσθετες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν:

  • Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο παρέμενε για χρόνια ασυντήρητο και κατ’ επέκταση μη αξιοποιήσιμο, ενώ παρασχέθηκε στους ελεγκτές ο απαραίτητος εξοπλισμός.
  • Με τα άρθρα 19 και 148 του Ν. 4635/2019, ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σύστασης μηχανισμού ελέγχου από μη δημόσιους φορείς.
  • Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να οριστούν σύνδεσμοι συνεργασίας για τον συντονισμό των ελέγχων.
  • Ορίστηκε νέος Εκτελεστικός Υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΑΠ.
  • Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των στελεχών του ΣΥΚΕΑΑΠ από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών.
  • Πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές ημερίδες ειδικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου σε διάφορες πόλεις.
  • Ενισχύθηκε η διυπηρεσιακή εκπροσώπηση των φορέων στο ΣΥΚΕΑΑΠ.
  • Διαμορφώνεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον καινούργιο διυπηρεσιακό φορέα Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου που αναμένεται να ψηφιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020.