Skip to main content

Κατάληψη στο Καλλιτεχνικό Σχολείο-Στα όρια τους μαθητές και καθηγητές

Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου ζγτούν να υπάρξει απόφαση για άμεση μετακίνηση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σε ένα κτήριο.

Υπό κατάληψη τελεί από χθες το Λύκειο του Καλλιτεχνικού Σχολείο Αμπελοκήπων «Δημήτρης Χορν», με μαθητές, γονείς και διδακτικό προσωπικό να βρίσκονται στα όρια της αγανάκτησης για το γεγονός ότι η πολιτεία δεν επιλύει επιτέλους το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια.

Το καλλιτεχνικό σχολείο που στεγάζει γυμνάσιο και λύκειο, βιώνει εδώ και καιρό την αρνητική πρωτοτυπία να βρίσκεται διαμελισμένο σε δύο κτήρια με την μεταξύ τους απόσταση να ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα, κάτι που δυσχεραίνει τη λειτουργία του σε καθημερινή βάση και δημιουργεί κινδύνους κατά τη μετακίνηση τόσο των μαθητών και μαθητριών, όσο και καθηγητών και καθηγητριών από το ένα κτήριο στο άλλο.

«Είναι αυτονόητο όταν το συγκεκριμένο σχολείο δεν μπορεί να παρέχει βασικές υποδομές στους μαθητές του, ξεκινώντας από την πρόσβαση, αυτοί να εγκαταλείπουν τις σπουδές σε αυτό κια να στραφούν στα σχολεία που βρίσκονται στις γειτονιές τους που είναι πιο κοντά», αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνά Ράλλη.

Όπως λέει η ίδια, εάν το κτηριακό είχε επιλυθεί, το σχολείο θα είχε ικανοποιητικό αριθμό μαθητών που προβλέπεται από το ΦΕΚ. «Τα παιδιά κάνουν θυσίες για να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά το ίδιο κάνουν και οι καθηγητές. Πολλοί συνάδελφοι περπατούν 20 λεπτά από το ένα κτήριο στο άλλο για να κάνουν μάθημα, κουβαλώντας παράλληλα και εξοπλισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Ράλλη.

Κατά τη διευθύντρια του σχολείου υπήρχε η ελπίδα τα τελευταία χρόνια ότι θα λυθεί το θέμα, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ δημιούργησε μια γενικευμένη κόπωση σε όλους, μιας και το συγκεριμένο καλλιτεχνικό σχολείο είναι το μοναδικό στην πόλη, την ίδια ώρα που στην Αθήνα έχει ιδρυθεί και τέταρτο.

Όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λύση του οικοπέδου επί της οδού Μοναστηρίου στη Μενεμένη, μετά από σύσκεψη εμπλεκόμενων φορεών που έγινε στις αρχές του μήνα στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Οι μαθητές που συνεχίζουν την κατάληψη του σχολείου ζητούν:

«- Απόφαση (όχι άλλες «δεσμεύσεις»!) για την ΑΜΕΣΗ μετακίνηση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης σε ΕΝΑ κτήριο, το οποίο θα πληροί τις ανάγκες των γενικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων.

- Επίδοση στη Διεύθυνση του Σχολείου του ποσού των 300.000 ευρώ, όπως μας έχουν υποσχεθεί, για την κάλυψη των βασικών αλλά και των ιδιαίτερων λειτουργικών μας αναγκών μέχρι την τελική μετακίνηση του Σχολείου
- Διατήρηση τόσο των λεωφορείων του Σχολείου - καθώς οι σκέψεις για κατάργησή τους το υποβαθμίζουν σε «σχολείο γειτονιάς» - όσο και των Καλλιτεχνικών Επιτροπών των Καλλιτεχνικών Σχολείων».