Skip to main content

Κατάληψη του Πολυτεχνείου από αντιεξουσιαστές - Πλήθος αντιδράσεων

Για παρεμπόδιση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και προσβολή της ιστορικής μνήμης της επετείου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι αντιδράσεις των κομμάτων

Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου στην Αθήνα προχώρησαν από σήμερα το πρωί μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Οι αντιεξουσιαστές μάλιστα μέσω ανάρτησης τους στο διαδίκτυο καλούν σε ανοιχτή συνέλευση απόψε στις 20.00 και σε σύγκρουση με την αστυνομία ενώ παράλληλα ζητούν φαγητό τσιγάρα και πολεμοφόδια.

Κόμματα και νεολαίες κομμάτων αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους στην κατάληψη. 

Για παρεμπόδιση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και προσβολή της ιστορικής μνήμης της επετείου, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψή του από μειοψηφική ομάδα ατόμων και την παρεμπόδιση του τριήμερου εορτασμού για την εξέγερση του 1973, αποτελούν προσβολή της ιστορικής μνήμης. Η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της» αναφέρει το κυβερνών κόμμα.

«Μετά από τόσες αλλεπάλληλες προβληματικές, έως και επικίνδυνες, καταστάσεις εντός των ελληνικών ΑΕΙ, και παρά τις έντονες εκκλήσεις της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας, η ερώτηση που τίθεται προς τον κ. Γαβρόγλου και την κυβέρνηση είναι απλή: Αναμένουν το "ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα" να αντιμετωπίσει και τους εξωπανεπιστημιακούς καταληψίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου;», τονίζει το Ποτάμι.

Μάλιστα διερωτάται αν «έχουν σκεφθεί πώς θα καταστεί δυνατός ο ομαλός εορτασμός της 17ης Νοέμβρη, εάν συνεχίζουν να παρακολουθούν αδιάφοροι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύρραξης».

«Καλούμε το λαό και τη νεολαία να γιορτάσει μαζικά και μαχητικά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με το σύγχρονο μήνυμά του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική, για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να συμμετέχει ενεργά στον τριήμερο εορτασμό και στις εκδηλώσεις, να διαδηλώσει μαζικά με τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τα πανό των ταξικών εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων στις 17 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει  με τη σειρά της η ΚΝΕ.

Την κατάληψη του Πολυτεχνείου από την ομάδα αντιεξουσιαστών καταγγέλλει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις. Σε κοινό κείμενο που συνυπογράφουν οι Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Αριστερή Συσπείρωση, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, ΕΕΚ – ΟΕΝ, ΚΚΕ (μ-λ), Λαϊκή Ενότητα, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΟΚΔΕ – Σπάρτακος, Οργάνωση Νεολαίας «Πορεία», Παρέμβαση, τονίζουν:

«Το πολυτεχνείο ανήκει σε όλο τον λαό και τη νεολαία. Το εξεγερτικό του πνεύμα παραμένει ζωντανό μέσα στους αγώνες του σήμερα. Αποκτά νόημα μέσα από το ρόλο των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικοτήτων με αναφορά στο κίνημα στη διοργάνωση του τριημέρου. (…) Στην κατεύθυνση αυτή καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό από το χώρο και την απόπειρα ακύρωσης του εορτασμού από ομάδες εχθρικές στο κίνημα. Η κίνηση αυτή δεν έχει καμία νομιμοποίηση από κανένα τμήμα του κινήματος, είναι αποτέλεσμα μιας ακραίας ιδιοκτησιακής λογικής που αποκλείει όλο το λαό από το χώρο του ασύλου. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξυπηρετεί τον πάγιο στόχο κάθε κυβέρνησης και όλων των δυνάμεων του συστήματος. Αποτελεί την καλύτερη προσφορά στην προσπάθεια κυβέρνησης και κράτους να αμαυρώσουν τον εορτασμό του πολυτεχνείου και να κόψουν το νήμα με τους αγώνες του σήμερα.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μαζί με όλα τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, αξιοποιούν τα γεγονότα για να εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας, να στοχοποιήσουν το άσυλο και να μη γίνει ο εορτασμός».

Την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου ζητεί η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πρέπει να λυθεί με μέσα καταστολής. Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ ζητούν την αποχώρηση και των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το ίδρυμα.