Skip to main content

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Λόγω κακής ιχνηλάτησης η διασπορά στη Δυτική Μακεδονία

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως υπάρχει ένας μοριακός αναλυτής για να εξυπηρετεί 10 νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ από 7 νομούς.

Σε καταγγελία για διασπορά του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία, λόγω κακής ιχνηλάτησης, προχωρά η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, ολόκληρη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει πέντε κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και τέσσερις κλίνες ΜΕΘ Γενικής.

«Αναρωτιούνται γιατί αναζωπυρώνεται ο ιός κάθε τόσο σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, και περιοχές Κεντρικής Μακεδονίας. Λόγω κακής ιχνηλάτησης. Υπάρχει ένας μοριακός αναλυτής για να εξυπηρετεί 10 νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ από 7 νομούς», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ο μοριακός αναλυτής του ΕΟΔΥ, που είναι δωρεά, είναι εγκατεστημένος στο νοσοκομείο Κοζάνης και εξυπηρετεί τα δέκα νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ των νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.

«Ως εκ τούτω είναι αδύνατη η σωστή διαχείριση των περιστατικών στα νοσοκομεία και η σωστή ιχνηλάτηση στη κοινότητα. Η όποια ιχνηλάτηση των επαφών γίνεται με rapid test που είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστα. Τα τεστ κοστίζουν 60 ευρώ με τη διατίμηση. Ποιος έχει να το κάνει αφού δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ;», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Ο κ. Γιαννάκος συμπληρώνει ότι το νοσοκομείο της Κοζάνης σήμερα νοσηλεύει περί τα 33 περιστατικά κορωνοϊού στις κλινικές και η ΜΕΘ 3 κλινών που άνοιξε πρόσφατα γέμισε αμέσως.

Παράλληλα, αναφέρει ότι όλη η Δυτική Μακεδονία διαθέτει πέντε κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού εκ των οποίων οι τρεις στο νοσοκομείο Κοζάνης και οι δύο στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πάντα γεμάτες, ενώ μόνο τέσσερις είναι οι ΜΕΘ για τα γενικά περιστατικά και είναι γεμάτες.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως πολλές φορές διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και ψάχνουν ΜΕΘ σε άλλες περιοχές.

«Τα νοσοκομεία Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Προσοχή λοιπόν μεγάλη. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και εμείς εξαντλημένοι. Ο σώσων εαυτόν σωθήτω», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.