Skip to main content

Καταγγέλλει την «αστυνομική αυθαιρεσία» στο Θριάσιο η ΕΝΙΘ

«Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκρατίας και αυταρχισμού», τονίζει σχετικά με το περιστατικό με την ψυχίατρο η ΕΝΙΘ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών καταγγέλλει και καταδικάζει την «τραμπούκικη και αυθαίρετη συμπεριφορά αστυνομικών» προς την ψυχίατρο του Θριάσιου Νοσοκομείου και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτη Ρέτζιου.

Σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, το Σάββατο 17 Αυγούστου αστυνομικός απείλησε ότι θα συλλάβει την εφημερεύουσα ψυχίατρο, επειδή δεν έδωσε τα αναρτημένα σε όλο το νοσοκομείο στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό, όταν του ζήτησε το επιστημονικά αυτονόητο και προβλεπόμενο από σχετικό προεδρικό διάταγμα: να μην οπλοφορεί μέσα σε μια ψυχιατρική κλινική.

«Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκρατίας και αυταρχισμού», τονίζει η ΕΝΙΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταγγέλλει και καταδικάζει την τραμπούκικη και αυθαίρετη συμπεριφορά αστυνομικών προς τη συνάδελφο ψυχίατρο του Θριάσιου Νοσοκομείου και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτη Ρέτζιου.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου, η εφημερεύουσα συνάδελφος ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς το αυτονόητο νομικά και επιστημονικά. Να μην οπλοφορεί μέσα στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό αφενός εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και αφετέρου πριν μόλις 4 μήνες σε άλλο νοσοκομείο της χώρας νεαρός ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε. Αυτό άλλωστε προβλέπει και η σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 - ΦΕΚ 217/Α'/12.10.2006).

Αντί ο αστυνομικός να πράξει το αυτονόητο άρχισε να απειλεί: "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;", "δώσε μου τα στοιχεία σου", κάλεσε ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ και σε ελάχιστο χρόνο πέντε ένστολοι, ένοπλοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εισέβαλαν στην Ψυχιατρική κλινική, περικύκλωσαν τη συνάδελφο και την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο (την ώρα της εφημερίας της)!

Μετά την επιμονή της συναδέλφου και την παρέμβαση της διοίκησης του Θριάσιου Νοσοκομείου, η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο.

Καταδικαστέα είναι και η κατάπτυστη, φασιστικής έμπνευσης και στην κατεύθυνση του κοινωνικού αυτοματισμού ανακοίνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, που ακολούθησε το συμβάν και που ούτε λίγο ούτε πολύ:
• Χαρακτηρίζει το να μην οπλοφορεί κάποιος σε ψυχιατρική κλινική ως "προοδευτική ευαισθησία"!
• Θεωρεί πως μπορεί ο κάθε αστυνομικός να ζητάει στοιχεία από εφημερεύοντα γιατρό όποτε και επειδή αυτός το θέλει!
• Κατηγορεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς συλλήβδην ως "φακελάκηδες"!

Καλούμε τους συναδέλφους, τους μαχόμενους υγειονομικούς και το λαό να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην κρατική τρομοκρατία, την καλλιέργεια φόβου στους χώρους δουλειάς, την αντιλαϊκή πολιτική που θρέφει τα παραπάνω.
Καλούμε σε οργάνωση του αγώνα μέσα από τα σωματεία μας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των ασθενών και των υγειονομικών.
Δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να επιτελούμε με όλες μας τις δυνάμεις το καθήκον μας απέναντι στους ασθενείς μας, να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας που να καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς επιχειρηματική δράση και χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκρατίας και αυταρχισμού.