Skip to main content

Κατανοητός ο φόβος, αλλά ως πότε θα κρυβόμαστε από τον ιό;

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα βρίσκεται αυτή την περίοδο στα χαμηλότερα επίπεδα, χάρη στα μέτρα τα οποία ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα.

Μέχρι τώρα υπήρχε γκρίνια «γιατί μας μαντρώσατε μέσα», «γιατί να μην γιορτάσουμε το Πάσχα», τώρα που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση γκρίνια «γιατί να ανοίξουν τα σχολεία», «γιατί κάνετε τα παιδιά μας πειραματόζωα». Αρκετοί από τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται δεν είναι αβάσιμοι και έχουν ενδιαφέρον. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι πολλοί από μας δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο από δω και πέρα.

Ίσως να ευθύνονται γι' αυτό και οι αρμόδιοι, επιστημονική επιτροπή και κυβέρνηση, οι οποίοι θα πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να πουν δηλαδή ότι μετά τον εγκλεισμό που στόχο είχε να αγοραστεί χρόνος με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το σχέδιο τώρα προβλέπει ελεγχόμενη έκθεση στο ιό ώστε η «ανοσία αγέλης» να εξελιχθεί όσο μακρύτερα γίνεται στο χρόνο.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το κρυφτούλι με τον ιό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρο. Επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα θα διασταυρωθούμε μαζί του. Συνεπώς το ζητούμενο είναι να μην διασταυρωθούμε όλοι μαζί κι εδώ ακριβώς θα δοκιμαστεί το σχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί και να εξειδικευτεί, σήμερα και αύριο.

Ένα βασικό εργαλείο αυτού του σχεδιασμού πρέπει να είναι ο εκτεταμένος έλεγχος πιθανών κρουσμάτων στην κοινότητα και η απομόνωσή τους. Εδώ φαίνεται πως υπάρχει υστέρηση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει μαζικότερα τεστ εδώ και τουλάχιστον δέκα μέρες ενόψει της εξόδου από την καραντίνα. Όμως, ακόμη δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προμήθειες, ούτε έχουν συγκροτηθεί τα απαραίτητα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα βρίσκεται αυτή την περίοδο στα χαμηλότερα επίπεδα, χάρη στα μέτρα τα οποία ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, ελπίζουμε πως και οι κλιματολογικές συνθήκες θα είναι σύμμαχος στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως διασπορά θα υπάρξει. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Επιπλέον, το ότι παραμένουμε χωρίς κορωνοϊό, δεν σημαίνει ότι είμαστε απολύτως υγιείς. Η ψυχολογική επιβάρυνση από τον παρατεταμένο εγκλεισμό είναι ήδη εμφανής και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ σημαντική.

Ή έξοδος, με σχέδιο, από την καραντίνα, θα θεραπεύσει σταδιακά και τις ψυχοσωματικές παθογένειες που κληρονομήσαμε στο διάστημα αυτών των έξι εβδομάδων. Θα βοηθήσει να απεγκαταστήσουμε συμπεριφορές και εθισμούς που αποκτήσαμε κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Αυτό αφορά και τα παιδιά και τους εφήβους γι' αυτό και το άνοιγμα των σχολείων, έστω και κουτσουρεμένο, έστω εκ περιτροπής, έστω για λίγες εβδομάδες, είναι αναγκαίο και θα συμβάλει στην ομαλή επανένταξη των παιδιών στο φυσικό τους περιβάλλον. Ασφαλώς θα υπάρχει κόστος, αλλά θα πρέπει να ζυγίσουμε και τα οφέλη. Τα υπόλοιπα προσεχώς, μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού εξόδου από την καραντίνα.