Skip to main content

Καταποντίστηκε το 2009 η οικονομία του νομού Έβρου

Καταρρέει η τοπική οικονομία μετά τα λουκέτα στην «Όττο Έβρος», τη «Θράκη» και την «Αρίστος Φίλης», που εκτιμάται ότι έχουν εκτοξεύσει την ανεργία σε επίπεδα άνω του 20%.
Του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο νομό Έβρου, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διαγράφονται από τα μητρώα του επιμελητηρίου του νομού, ενώ παράλληλα καλπάζουν ανεργία και ακάλυπτες επιταγές.

Όπως προκύπτει από το δελτίο περιφερειακής οικονομικής συγκυρίας Μακεδονίας-Θράκης, της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομία της περιοχής έχει υποστεί σφοδρό πλήγμα τον τελευταίο χρόνο.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, καθώς ενώ το 2007 ο αριθμός των καταγγελιών σύμβασης (απολύσεις) ανέρχονταν σε 6.480 και ο αριθμός των προσλήψεων σε 8.928, από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, το Νοέμβριο του 2008, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 οι απολύσεις εκτοξεύτηκαν σε 9.639, σημειώνοντας αύξηση 48,75% ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των προσλήψεων που διαμορφώθηκαν σε 9.160.

«Ο νομός μας δεν είναι βιομηχανικός και εντός του 2009 έκλεισαν μεγάλες επιχειρήσεις όπως η αλλαντοποιεία Θράκη, η ΟΤΤΟ Έβρος και η Αρίστος Φίλης αφήνοντας περισσότερους από 200 εργαζομένους στο δρόμο. Η κατάσταση που επικρατεί στην τοπική οικονομία είναι τραγική, καθώς ο αριθμός των καταναλωτών έχει μειωθεί αισθητά», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, Απόστολος Γκικούδης.

«Τα ποσοστά ανεργίας του 11% που δίνει ο ΟΑΕΔ για την περιοχή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν μπόρεσαν φέτος να τεκμηριώσουν το δικαίωμα στην ανεργία, έχοντας λίγα μεροκάματα, ενώ πολλοί είναι και οι εργαζόμενοι στην πρωτογενή παραγωγή οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι. Το ποσοστό ανεργίας είναι τουλάχιστον διπλάσιο από τα επίσημα στοιχεία», συμπληρώνει.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την επέλαση της νέας λαίλαπας που ονομάζεται ακάλυπτες επιταγές. Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν αυξηθεί στο εννεάμηνο του 2009 κατά 20,39%, κλονίζοντας περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά.

Συγκεκριμένα, στο ενδεκάμηνο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 15,88 εκατ. ευρώ, έναντι 13,19 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Όσον αφορά στις εγγραφές και στις διαγραφές στα μητρώα του Επιμελητηρίου Έβρου, αίσθηση προκαλεί η σημαντική αύξηση των διαγραφών κατά 34,19% στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Οι εγγραφές παρουσίασαν μικρή διαφοροποίηση, καθώς κατέγραψαν άνοδο 7,54%.

Ειδικότερα οι εγγραφές στα μητρώα του Επιμελητηρίου ανήλθαν σε 585 από 544 το ίδιο διάστημα πέρσι, ενώ οι διαγραφές σημείωσαν αλματώδη αύξηση, ανερχόμενες σε 365 έναντι 272.